ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον Γκουαϊδό

22:17 - 25 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον Γκουαϊδό
O Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας.

«Δεσμεύομαι υπέρ ενός εθνικού διαλόγου. Σήμερα, αύριο, πάντα, θα είμαι έτοιμος να πάω όπου θα πρέπει να πάω. Προσωπικά, εάν πρέπει να πάω να δω αυτό το αγόρι θα πάω εκεί» είπε ο Νικολάς Μαδούρο.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε έναν «ψεύτικο διάλογο» με την κυβέρνηση Μαδούρο «Η καταστολή, όταν δεν φέρει αποτελέσματα, μεταμορφώνεται σε ψεύτικο διάλογο. Θέλω να πω ξεκάθαρα στον κόσμο και σε αυτό το καθεστώς: εδώ κανείς δεν θα συναινέσει σε έναν ψεύτικο διάλογο» σημείωσε ο Γκουαϊδό.

 

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα για μια «μεγάλη κινητοποίηση» την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αξιωθεί η αποχώρηση του επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας «Αυτοί που πιστεύουν ότι θα ξεφουσκώσουμε, θα απογοητευτούν, διότι θα υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους έως μια συγκεκριμένη στιγμή, ώσπου να σταματήσει ο σφετερισμός κι υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές».

 

Επιπλέον, ο Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από τον στρατό της Βενεζουέλας να σταθεί στο πλευρό του εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, να διώξει τους Κουβανούς που βρίσκονται στις τάξεις του και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

 

Συνάντηση στο Μεξικό

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, που συνταράσσει τη Βενεζουέλα.

 

ΗΠΑ

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιθυμεί να προτρέψει κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αύριο Σάββατο, έγινε γνωστό από το γραφείο του σε μια ανακοίνωση.

 

Η Ουάσιγκτον ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί η κρίση στη χώρα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνεδρίαση.

 

ΟΗΕ

 

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την πιθανολογούμενη χρήση υπερβολικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας ζήτησε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα για τον θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων και τη σύλληψη περισσότερων από 350 στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στη χώρα.

 

Το γραφείο της έλαβε «πληροφορίες για μαζική σύλληψη διαδηλωτών, για περισσότερες από 350 συνολικά (αυτήν την εβδομάδα), εκ των οποίων οι 320 σε μία μέρα μόνο, στις 23 Ιανουαρίου», πρόσθεσε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην ανακοίνωσή της.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:21 - 25 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.