ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέι: Πρέπει να ανοίξουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

17:20 - 29 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Μέι: Πρέπει να ανοίξουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς της κυβέρνησης της ότι για να κερδίσει την στήριξη της Βουλής για την πρόταση της για το Brexit, οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοίξουν ξανά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων, τις οποίες η Μέι χρειάζεται ώστε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο νόμο για το «backstop», ο οποίος προσπαθεί να αποτρέψει την επιστροφή των «σκληρών συνόρων» στην Ιρλανδία.

 

«Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι για να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων απαιτούνται νομικές αλλαγές στο “backstop”, κάτι το οποίο σημαίνει να ξανανοίξουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι.

 

Στις 9.00 το βράδυ οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη βρετανική Βουλή για το Brexit

 

Με ομιλία της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, αναμένεται να ανοίξει τελικά στο κοινοβούλιο η συζήτηση για το Brexit --αντί για την προγραμματισμένη ομιλία του υπουργού για την έξοδο από την ΕΕ, Στίβεν Μπέρκλεϊ-- κατά την οποία αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις στους βουλευτές για τις επόμενες κινήσεις της, ώστε να έχουν μία εικόνα πριν να αρχίσει η ψηφοφορία στις τροπολογίες επί του σχεδίου της συμφωνίας αποχώρησης.

Από την σημερινή διαδικασία στο κοινοβούλιο αναμένεται να διαφανεί εάν θα υπάρξει κάποιο είδος λύσης στο αδιέξοδο του Brexit, με ένα εναλλακτικό σχέδιο που να είναι περισσότερο αποδεκτό από το κοινοβούλιο και να επιτρέψει αργότερα την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Οι βουλευτές έχουν ήδη καταψηφίσει το αρχικό σχέδιο της Συμφωνίας αποχώρησης της βρετανίδας πρωθυπουργού με διαφορά 230 ψήφων.

 

Οι τροπολογίες

 

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης, ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, θα ανακοινώσει σε ποιες από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί θα δοθεί χρόνος και με ποια σειρά.

 

Οι βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω σε έως και επτά προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

 

Κάθε ψηφοφορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται στο κοινοβούλιο.

 

Σε χθεσινή συνάντηση των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος με την Τερέζα Μέι, φάνηκε ότι κάποιοι από τους υποστηρικτές του Brexit είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροπολογία του βουλευτή Γκράχαμ Μπράντι, που βάζει χρονικό όριο ή αντικατάσταση του backstop, ωστόσο η ευρωσκεπτικιστική ομάδα ERG, δεν συμφωνεί και φαίνεται να συνεργάζεται με υποστηρικτές του Remain (των Τόρις) σε ένα άλλο σχέδιο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζει ότι χρειάζονται δεσμευτικές αλλαγές στο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης για το backstop. Οι ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19.00 (τοπική ώρα).

 

Η αντιπολίτευση
 
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
 
Ο Κόρμπιν ζήτησε από τους βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν την πρόταση για τρίμηνη αναβολή στο Brexit αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία εξόδου από το κοινοβούλιο πριν από τις 26 Φεβρουαρίου.
 
 "Ό,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το Άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο", είπε ο ηγέτης των Εργατικών στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 19:34 - 29 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.