ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Εντολή επαναδιαπραγμάτευσης με τις «αρνητικές» Βρυξέλλες

09:19 - 30 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Εντολή επαναδιαπραγμάτευσης με τις «αρνητικές» Βρυξέλλες
Εντολή επαναδιαπραγμάτευσης με τις Βλυξέλλες έλαβε στη χθεσινή ψηφοφορία η Τερέζα Μέι.

Το βράδυ της Τρίτης το βρετανικό κοινοβούλιο κλήθηκε να ψηφήσει υπέρ ή κατά 7 τροπολογιών. Το αποτέλεσμα ήταν «κατά» πέντε και «υπέρ» δύο, κάνοντας ξεκάθαρη την εικόνα ως προς το ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι επιθυμητό και αποκλείοντας το δεύτερο δημοψήφισμα.

 

Αντίθετα, υπερψηφίστηκε η τροπολογία που αφορούσε την απόσυρση από το τραπέζι μια διαπραγμάτευσης χωρίς συμφωνία. Δεν καθορίζεται όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

 

Ξεκάθαρο μήνυμα: Brexit με συμφωνία

 

"Σήμερα το κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μια κατεύθυνση προόδου για τη διασφάλιση αυτής της συμφωνίας αν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις αλλαγές που σχετίζονται με το backstop", είπε ο εκπρόσωπος της Μέι.

 

"Η στάση της ΕΕ παραμένει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να αποχωρήσει με μια συμφωνία. Θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία επειδή είναι προς το συμφέρον της καθώς και προς εκείνο του ΗΒ", πρόσθεσε.

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε χθες ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα «no deal Brexit» είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

 

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός τόνισε πως «θα φύγουμε και θα φύγουμε με συμφωνία», ενώ στάθηκε και στην τροπολογία περί backstop, τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία».

 

«Δεν θέλω αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ωστόσο, απλά το να αντιτίθεσαι στο no deal δεν σημαίνει ότι το πετυχαίνεις. Θα χτίσουμε μια χώρα που θα "λειτουργεί" για όλους», πρόσθεσε.

 

Οι επόμενες κινήσεις της Μέι

 

Έχει γίνει σαφές ότι υπάρχει δρόμος για να εγκριθεί από το κοινοβούλιο μία συμφωνία με αλλαγές στο backstop και με διαβεβαιώσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για τις τροπολογίες.

 

Επανέλαβε, όπως και στην εναρκτήρια ομιλία της, ότι δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της ΕΕ να προχωρήσει σε μία τέτοια αλλαγή και ότι μία διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο, οι βουλευτές έκαναν ξεκάθαρο τι επιθυμούν.

 

Ανέφερε ότι ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Γκρεγκ Κλάρκ, θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας σε περισσότερες συνομιλίες για το πως μπορούν να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το πως θα λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του κοινοβουλίου στη διάρκεια της διαδικασίας του Brexit.

 

Η Τ.Μέι προσφέρθηκε να συναντηθεί με τους βουλευτές που υποστήριξαν τις τροπολογίες κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία και επανέλαβε την πρόσκληση για συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

 

Από την πλευρά του ο Κόρμπιν δήλωσε ότι οι βουλευτές καταψήφισαν το ενδεχόμενο ενός no-deal Brexit και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με την πρωθυπουργό για να συζητήσει μαζί της θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το επίπεδο διαβίωσης.

 

Η Ευρώπη αποκλείει επαναδιαπραγμάτευση

 

Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για το μέλλον του Brexit αφού οι Βρυξέλλες εμφανίζονται αντίθετες στην όποια αλλαγή στο νομικό κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης και η βρετανική Βουλή έχει επίσης στηρίξει τροπολογία, που αποσύρει το no deal από το τραπέζι. Επομένως, το σενάριο μίας αναβολής του Brexit κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. 

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου για το Brexit δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση μετά την υπεψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της τροπολογίας Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις".

 

"Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι και παραμένει ο καλύτερος και ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί μια ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο Τουσκ, δια εκπροσώπου του.

 

"Το backstop είναι μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης και η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης", ανέφερε.

 

Και από την πλευρά της Γαλλίας, η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit δεν αποτελεί σενάριο. Ο Μακρόν προτρέπει την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει αξιόπιστες προτάσεις, ανακοίνωσε το Ελιζέ μετά την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων χθες Τρίτη ενός ψηφίσματος που δίνει εντολή στην Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αλλαγή ενός στοιχείου-κλειδιού της συνομολογημένης διευθέτησης.

 

«Η συμφωνία αποχώρησης και το backstop υιοθετήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και τους 27 από κοινού τον Νοέμβριο. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση» διεμήνυσε σε ανακοίνωσή της και η γαλλική προεδρία.

 

Και η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το εκ νέου άνοιγμα της συμφωνίας αποχώρησης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη».

 

Οι εναλλακτικές

 

Ο υπουργός Brexit, Stephen Barclay, δήλωσε πως η Βρετανία εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για το backstop εντός της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.

 

«Η δυναμική πράγματι άλλαξε χθες το βράδυ και δίνει μια ξεκάθαρη εντολή στην πρωθυπουργό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

 

Ερωτηθείς επανειλημμένως τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το backstop στη συμφωνία, είπε: «υπάρχουν διάφορες επιλογές, υπάρχουν ζητήματα σε όρους χρονικού περιορισμού, θέματα σε όρους ρητρών εξόδου, θέματα σε όρους τεχνολογίας και αυτή θα είναι η φύση της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ τις επόμενες ημέρες».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:50 - 30 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.