ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Αντιμέτωπη με έλλειμμα 25 δισεκατομμυρίων σύμφωνα με την Bild

09:49 - 04 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Γερμανία: Αντιμέτωπη με έλλειμμα 25 δισεκατομμυρίων σύμφωνα με την Bild
Η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2023 εάν δεν περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες, καθώς τα έσοδα από τη φορολογία οδεύουν να μειωθούν και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα αυξάνονται, αναφέρει η εφημερίδα Bild.

Η προοπτική της καταγραφής ελλειμμάτων θα σηματοδοτούσε μια δραματική επιδείνωση για τα δημοσιονομικά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία σημείωσε πλεόνασμα ύψους 11,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

 

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε σε έγγραφο που προετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προς τους συναδέλφους του ενόψει συζήτησης για τον προϋπολογισμό σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Εξωτερικές πιέσεις

 

Οι εντάσεις για το εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και οι δυνητικές συνέπειες του επαπειλούμενου χαοτικού Brexit, ήδη ώθησαν το Βερολίνο να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέτος, περί το 1%, καθώς η περίοδος της ταχείας ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας για την οικονομία που χαρακτηρίζεται η ατμομηχανή της ΕΕ μοιάζει να οδεύει προς το τέλος.

 

Σε αυτό το δυσκολότερο περιβάλλον, η μείωση των εσόδων από τη φορολογία θα άνοιγε τρύπα στον προϋπολογισμό που θα μπορούσε να ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ ετησίως, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

 

Πάντως ακόμη και ένα έλλειμμα ύψους 25 δις. ευρώ θα ισοδυναμούσε με λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ της Γερμανίας.

 

Τα υπουργεία προειδοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσουν τα κόστη υπό έλεγχο, ιδίως εξαιτίας της ταχείας ανόδου του κόστους της μισθοδοσίας για το γερμανικό δημόσιο: αναμένεται να διογκωθεί στα 35 δισ. ευρώ το 2020, από 31 δισ. ευρώ το 2016.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.