ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν Γκουαϊδό

14:08 - 04 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν Γκουαϊδό
Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, μετά το πέρας της διορίας που είχε δοθεί στο Μαδούρο για προκήρυξη εκλογών.

Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι σήμερα θα αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές.

 

Το Λονδίνο μέσω του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε ότι «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον Γκουαϊδό ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές».

 

Το ίδιο έκανε και η Ισπανία δια στόματος του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

 

Την ίδια στιγμή η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του Εμανουέλ Μακρόν ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας
«Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Το ίδιο έκανε και η Σουηδία «Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Ακόμη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

 

Η Ρωσία διαφωνεί

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.