ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκουαϊδό κατηγορεί Μαδούρο ότι επιχειρεί να «κλέψει» 1,2 δισ. δολ

22:44 - 04 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Γκουαϊδό κατηγορεί Μαδούρο ότι επιχειρεί να «κλέψει» 1,2 δισ. δολ
Ο ηγέτης της βενεζουελανής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ισχυρίστηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο επιχειρεί να μεταφέρει έως και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την αναπτυξιακή κρατική τράπεζα Bande της Βενεζουέλας σε μια χρηματοοικονομική οντότητα στην Ουρουγουάη.

Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, δεν χορήγησε αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του αυτό, ενώ το υπουργείο Πληροφοριών της χώρας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Γκουαϊδό ζήτησε από την κυβέρνηση της Ουρουγουάης να μην επιτρέψει αυτή την μεταφορά, την οποία καταδίκασε ως «κλοπή δημοσίου χρήματος».

Από την πλευρά του, επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο απέστειλε σήμερα ο Νικολάς Μαδούρο ζητώντας τη μεσολάβησή του «για τη συνέχιση του διαλόγου».

Μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν «πλάτες» στον Γκουαϊδό

Την ίδια στιγμή, περισσότερες από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βαδίζοντας στα χνάρια των ΗΠΑ, αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, αφότου έληξε η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Μαδούρο να προκηρύξει νέες «ελεύθερες» εκλογές.

Συνολικά 14 κράτη μέλη της Ε.Ε. -Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο- αναγνώρισαν ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές, ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του, το Βέλγιο ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ την υποστήριξή του στον «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου της Ε.Ε., ενώ η Ελλάδα εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις.

Στο ελληνικό μέτωπο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης δεν αποκλίνει από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της Βενεζουέλας, σημειώνοντας πως και η Ελλάδα συνδιαμόρφωσε τις θέσεις αυτές, «ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά της, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ερωτηθείσα εάν η ΕΕ δεν έχει κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, απάντησε πως υπάρχει «σαφής» ευρωπαϊκή θέση, καθώς τα κράτη μέλη της «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δε συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο». «Αναγνωρίσαμε ως τον μόνο νόμιμο θεσμό την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ένωση έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κυρώσεις απέναντι σε στοιχεία του καθεστώτος που ήταν υπεύθυνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τη σειρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:05 - 04 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.