ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters:Γιατί καθυστερούν να επιλέξουν τον διάδοχο του Ντράγκι

16:55 - 05 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Reuters:Γιατί καθυστερούν να επιλέξουν τον διάδοχο του Ντράγκι
Να μην αλλάξει κατεύθυνση για τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί μερίδα αξιωματούχων της καθώς μια τέτοια κίνηση θα έδενε τα χέρια του επόμενου επικεφαλής της τράπεζας αρκετούς μήνες πριν τον διορισμό του, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να χάνει τη δυναμική της, η εδώ και καιρό ισχύουσα κατεύθυνση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος αποκλίνει όλο και περισσότερο από τις προσδοκίες της αγοράς. Αλλά οι αξιωματούχοι αποφεύγουν να δώσουν το όποιο σήμα για τα επιτόκια πέρα της θητείας του σημερινού προέδρου τους, του Mάριο Ντράγκι, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

 

Η διστακτικότητα αυτή δείχνει ότι οι αξιωματούχοι θα δοκιμάσουν πρώτα άλλα μέτρα, όπως τα μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, για να τονώσουν την εμπιστοσύνη, και ότι πιθανόν να προχωρήσουν επίσημα στην μετάθεση των προσδοκιών αύξησης των επιτοκίων μόνο αν χειροτερεύσουν περισσότερο οι προοπτικές.

 

«Ο βασικός λόγος για την διστακτικότητά μας είναι το ότι δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος», δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές. «Κανονικά, δεν θα υπήρχε θέμα, αλλά ο Ντράγκι είναι τόσο ισχυρή προσωπικότητα, που είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει δέσμευση πέραν της θητείας του».

 

Ο διάδοχος του Ντράγκι αναμένεται να οριστεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την νομισματική πολιτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.