ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόσχεση Μέι στις Βρυξέλλες: «Στην ώρα του» το Brexit

18:58 - 07 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Υπόσχεση Μέι στις Βρυξέλλες: «Στην ώρα του» το Brexit
«Είδε και άκουσε» σήμερα στις Βρυξέλλες η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι την επιθυμία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία.

Κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Μέι σημείωσε ότι: «αυτό που είδα και άκουσα από τους ηγέτες είναι μια επιθυμία να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία».

«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι καίριο ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ κι εγώ συμφωνήσαμε ότι τώρα θα ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο να βρούμε μια λύση, να βρούμε έναν τρόπο να το τελειώσουμε αυτό εγκαίρως και να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που το κοινοβούλιο έχει, ώστε να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων» υπογράμμισε.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι θα υλοποιήσω το Brexit, θα το υλοποιήσω έγκαιρα κι αυτό ακριβώς θα κάνω για τον βρετανικό λαό. Θα διαπραγματευτώ σκληρά τις επόμενες ημέρες για να το κάνω αυτό» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Δεν βλέπει σημαντική πρόοδο ο Τουσκ

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε την Πέμπτη πως η επίσκεψη της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες δεν οδήγησε σε κάποια καταλυτική πρόοδο στις συνομιλίες για το Brexit.

«Ακόμα δεν υπάρχει κάποια καταλυτική πρόοδος. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη Συμφωνία του Brexit, τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Βρετανίδα πρωθυπουργό μετά τη σημερινή συνάντηση μαζί της.

«Οι συνομιλίες έγιναν σε κλίμα συνεργασίας για την επίτευξη της τακτικής εξόδου (με συμφωνία) του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τόνισε ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να εργαστεί περισσότερο για τη συνοδευτική διακήρυξη των νέων δεσμών ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Μέι παρουσίασε διάφορες επιλογές για να διαχειριστεί τις ανησυχίες του κοινοβουλίου της, όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα και το backstop, καθώς και ότι συμφώνησαν πως οι ομάδες τους θα εργαστούν μαζί για «τη δυνητική εύρεση τρόπου επίλυσης».

Γιούνκερ και Μέι θα συναντηθούν ξανά πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, σημείωσε ο Σχοινάς. Οι διαπραγματευτές του Brexit -από την ΕΕ ο Μισέλ Μπαρνιέ και από το Ηνωμένο Βασίλειο ο Στίβεν Μπάρκλεϊ- θα συναντηθούν τη Δευτέρα.

Την ερχόμενη Πέμπτη η συζήτηση για το Brexit στη Βουλή

Συζήτηση για το Brexit περιλαμβάνει το πρόγραμμα του κοινοβουλίου για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άντρια Λίντσομ, υπεύθυνη για τη διευθέτηση των κυβερνητικών υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε διευκρινίσεις της, είπε ότι η συζήτηση θα αφορά είτε ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Brexit ή αλλιώς, εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μία γενική συζήτηση για το Brexit πάνω σε μία πρόταση προς τροποποίηση. Δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση για το εάν θα υπάρξει τελικά ψηφοφορία ή όχι. Κατά καιρούς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μία ψηφοφορία πάνω σε μία αναθεωρημένη συμφωνία.

Οι πέντε όροι του Κόρμπιν για να στηρίξει τη Μέι

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, λίγες ώρες πριν η Τερέζα Μέι συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της ΕΕ, επιστολή προς την Τερέζα Μέι απέστειλε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία παρουσιάζει πέντε αιτήματα για το Brexit, με νομικά δεσμευτική ισχύ, που όπως ισχυρίζεται, εάν εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα ενώσουν τη χώρα και θα λάβει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία αποχώρησης.

Τα αιτήματα που θέτει ο Τζέρεμι Κόρμπιν αφορούν: μία μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Ο Κόρμπιν επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι συγκεκριμένες προτεραιότητες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ και να κατοχυρωθούν στη βρετανική νομοθεσία, έτσι ώστε κάποιος μελλοντικός ηγέτης των Συντηρητικών να μην μπορεί να τα αλλάξει μετά το Brexit. Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν για να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματός του.

Στην επιστολή δεν περιλαμβάνεται η προϋπόθεση που έθετε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, ότι η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να αποδίδει «ακριβώς τα ίδια οφέλη» με αυτά ενός μέλους στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, ενώ εστιάζεται μόνο στην πολιτική διακήρυξη και όχι στην συμφωνία αποχώρησης, στην οποία περιλαμβάνεται το backstop και το σχέδιο του διαζυγίου.

Η κυβέρνηση θα απαντήσει στον Κόρμπιν «όταν έρθει η ώρα»

Εν ευθέτω χρόνω θα απαντήσει η κυβέρνηση στην επιστολή του Τζέρεμι Κόρμπιν με τις πέντε προτάσεις του Εργατικού Κόμματος για το Brexit, σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση που ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε: «Θα απαντήσουμε όταν έρθει η ώρα. Οι θέσεις μας για πολλά από τα θέματα της επιστολής είναι γνωστές. Η θέση μας για το backstop δεν έχει αλλάξει».

Δεν βλέπει σημαντική πρόοδο ο Τουσκ

Τελευταία τροποποίηση στις 19:34 - 07 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.