ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν διαφαίνεται λύση στο μέτωπο του Brexit

09:00 - 08 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Δεν διαφαίνεται λύση στο μέτωπο του Brexit
«Σκληρές αλλά εποικοδομητικές», «χωρίς σημαντική πρόοδο», είναι μερικές από τις φράσεις που χαρακτήρισαν τις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Βρετανίας, αναφορικά με την επερχόμενη έξοδο της δεύτερης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι την 29η Μαρτίου στενεύουν.

Για την ώρα, το γενικό αίσθημα είναι ότι οι προσπάθειες της Μέι να πείσει τους αξιωματούχους της ΕΕ να κάνουν δεκτό το αίτημά της για αλλαγές στους όρους της συμφωνίας για το Brexit έχουν πέσει στο κενό. Μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει η ρύθμιση του backstop, για την αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Κατόπιν της συνάντησης που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ότι: «αυτό που είδα και άκουσα από τους ηγέτες είναι μια επιθυμία να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία».

Η Μέι στάθηκε στην υπόσχεσή της ότι θα υλοποιήσει το Brexit έγκαιρα για τον βρετανικό λαό. «Θα διαπραγματευτώ σκληρά τις επόμενες ημέρες για να το κάνω αυτό» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η επίσκεψη της πρωθυπουργού της Μέι στις Βρυξέλλες, δεν οδήγησε στην επίτευξη σημαντικής προόδου, ωστόσο οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας θα συνεχιστούν.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε πιο αυστηρός, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη Συμφωνία του Brexit.

Σημειώνεται ότι Γιούνκερ και Μέι θα συναντηθούν ξανά πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι διαπραγματευτές του Brexit -από την ΕΕ ο Μισέλ Μπαρνιέ και από το Ηνωμένο Βασίλειο ο Στίβεν Μπάρκλεϊ- θα συναντηθούν τη Δευτέρα.

Παράλληλα, συζήτηση για το Brexit περιλαμβάνει το πρόγραμμα του βρετανικού κοινοβουλίου για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άντρια Λίντσομ, υπεύθυνη για τη διευθέτηση των κυβερνητικών υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη, λίγες ώρες πριν η Τερέζα Μέι συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της ΕΕ, επιστολή προς την Τερέζα Μέι απέστειλε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία παρουσιάζει πέντε αιτήματα για το Brexit, με νομικά δεσμευτική ισχύ, που όπως ισχυρίζεται, εάν εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα ενώσουν τη χώρα και θα λάβει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία αποχώρησης.

Η βρετανική κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει «όταν έρθει η ώρα». «Οι θέσεις μας για πολλά από τα θέματα της επιστολής είναι γνωστές. Η θέση μας για το backstop δεν έχει αλλάξει», τόνισε.

Μαριλένα Καραβασίλογλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.