ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Βλέπει η σκυτάλη να περνά στους υποστηρικτές του Brexit

17:44 - 08 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Citi: Βλέπει η σκυτάλη να περνά στους υποστηρικτές του Brexit
Τα εναλλακτικά σενάρια για το Brexit εξετάζει σε νέο της σημείωμα η Citi, μετά και τη νέα επίσκεψη της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες, η οποία δεν έφερε ούτε νέες προτάσεις για το backstop ούτε πρόοδο στην κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Οι βουλευτές θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους στις 14 Φεβρουαρίου- ημέρα των ερωτευμένων-, αλλά δεν προβλέπεται κλίμα αγάπης. Έχουν ουσιαστικά τρεις επιλογές: α) να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις ένα βήμα πιο κοντά στον γκρεμό, β) να σταματήσουν το χρόνο με παράταση ή ανάκληση του Άρθρου 50 και γ) να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια για εξασφάλιση συμφωνίας και να ετοιμαστούν για ένα no deal.

 

Οι πιθανότητες για no deal, δηλαδή για έξοδο χωρίς συμφωνία, είναι χαμηλές, αλλά σταδιακά αυξάνονται προειδοποιεί η Citi. Ένα σενάριο, που επίσης βλέπει τις πιθανότητές του να αυξάνονται, όμως, είναι και αυτό του να περάσει ο έλεγχος της διαδικασίας στους Remainers, τους υποστηρικτές της παραμονής.

 

Την περασμένη εβδομάδα τροπολογίες, που κατέθεσαν Remainers, δεν πέτυχαν να περάσουν για πολύ λίγες ψήφους. Εκείνη που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη στήριξη επέτρεπε στους βουλευτές να περάσουν ένα νομοσχέδιο για αυτόματη παράταση του Άρθρου 50 τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, εάν η κυβέρνηση να εξασφαλίσει μία διαφορετική συμφωνία με την Ε.Ε. έως τις 26 Φεβρουαρίου.

 

Με μία τέτοια εξέλιξη ο έλεγχος θα έφευγε από τα χέρια της κυβέρνησης, εξηγεί η Citi και εκτιμά ότι από τη στιγμή που η Ε.Ε. αρνείται πεισματικά την επαναδιαπραγμάτευση, όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία της 29ης Μαρτίου ολοένα και περισσότεροι μετριοπαθείς βουλευτές των Συντηρητικών θα είναι πρόθυμοι να αλλάξουν στρατόπεδο, προκειμένου να κερδίσει η χώρα περισσότερο χρόνο και να αποτραπεί το νέο deal.

 

Εάν τελικά αυτό συμβεί, θα απειληθεί ενδεχομένως η ενότητα των Τόρις και η θέση της Μέι, αλλά θα σταλεί σαφές μήνυμα σε κυβέρνηση και Ε.Ε. πως η βρετανική Βουλή δεν θα ανεχθεί ένα no deal. Ενδέχεται επίσης να υπάρξουν άλλες τροπολογίες, που θα επιδιώξουν να αλλάξουν την πορεία του Brexit, πιθανόν με τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.