ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι πότε θα χρηματοδοτούνται αδιαφανώς οι ΜΚΟ από την ΕΕ;

13:06 - 14 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Μέχρι πότε θα χρηματοδοτούνται αδιαφανώς οι ΜΚΟ από την ΕΕ;
Το ζήτημα της αδιαφανούς χρηματοδότησης των επί παντός επιστητού ασχολούμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), από κοινοτικά κονδύλια που προέρχονται από το υστέρημα των ευρωπαίων φορολογουμένων έφερε, με κατεπείγουσα γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Ιταλός ευρωβουλευτής της Ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας MarcoZanni!

Η αδιαφανής χρηματοδότηση των ΜΚΟ αλλά και η έλλειψη πληροφόρησης, για την «ταυτότητα» τους και για το πώς χρησιμοποιούν τους κοινοτικούς πόρους, επαναφέρει στο προσκήνιο, άλλες πρόσφατες ερωτήσεις ευρωβουλευτών, με τις οποίες ζητούνταν από την Κομισιόν, να εξηγήσει το «πάρε δώσε» ΜΚΟ του Τζώρτζ Σόρος με όλους τους Επιτρόπους και ανώτατους υπαλλήλους της Κομισιόν.

Μέσα από την ερώτηση του Ιταλού ευρωβουλευτή, προκύπτει ότι όλο το σύστημα επιλογής των προς χρηματοδότηση ΜΚΟ από κοινοτικά κονδύλια «μπάζει» και δεν είναι αξιόπιστο!

Επικαλούμενος την ειδική έκθεση του ΕΕΣ αριθ. 35/2018, ο Ιταλός ευρωβουλευτής αναφέρει ότι, η Κομισιόν  δεν είναι ούτε επαρκώς διαφανής ούτε διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πόροι της ΕΕ από ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις), ιδίως από δίκτυα διεθνών ΜΚΟ τα έργα που εμπίπτουν στην έμμεση διαχείριση, αλλά και σε περιπτώσεις όπου τα κονδύλια της ΕΕ διοχετεύονται έμμεσα σε ΜΚΟ, μέσω των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, όπως τονίζει, το σύστημα που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την ταξινόμηση των οργανισμών ως ΜΚΟ δεν είναι αξιόπιστο, δεδομένου ότι η χορήγηση καθεστώτος ΜΚΟ στο λογιστικό σύστημα της Επιτροπής βασίζεται σε αυτό-δηλώσεις, ενώ οι έλεγχοι είναι, κατά κανόνα, περιορισμένοι.

Τονίζει ακόμη ότι, ενώ από το 2014 έως το 2017, η Κομισιόν αναγνώρισε ως δαπάνες 11,3 δις ευρώ που δόθηκαν σε ΜΚΟ, οι διαδικασίες επιλογής τους δεν ήταν πάντα διαφανείς!

Ευλόγως, λοιπόν, ο ευρωβουλευτής αναρωτιέται αν μπορεί η Κομισιόν «να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ  διαχειρίζονται με προσοχή και αποτελεσματικότητα», αν προτίθεται να λάβει μέτρα και ποια, για να καταστήσει τη διαχείριση των εν λόγω ταμείων πιο αποτελεσματική και διαφανή και

εάν σκοπεύει να αλλάξει το σύστημα που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την ταξινόμηση των οργανισμών ως ΜΚΟ.

Θα έχει ενδιαφέρον να δοθεί κάποια πειστική απάντηση από την Κομισιόν, πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου…

Νίκος Ρούσσης –Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 17:25 - 14 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.