ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σουδάν

11:02 - 23 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σουδάν
Μετά τη μαζικότερη λαϊκή κινητοποίηση εναντίον του, ο πρόεδρος του Σουδάν, Όμαρ αλ Μπασίρ, προχώρησε στη διάλυση της κυβέρνησης του και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο 75χρονος Μπασίρ επεσήμανε ότι θα προχωρήσει στη διάλυση τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και των κυβερνήσεων των πολιτειών του Σουδάν, ενώ ζήτησε από το κοινοβούλιο να αναβάλει την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών που θα του επιτρέψουν να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία το 2020, έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία.

 

«Κηρύσσω κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα για έναν χρόνο», τόνισε ο Σουδανός πρόεδρος. «Ανακοινώνω τη διάλυση της κυβέρνησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο και επίπεδο πολιτειών», πρόσθεσε.

 

«Η χώρα μας διέρχεται μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση, την πιο δύσκολη της Ιστορίας της», τόνισε. «Τα οικονομικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από ικανούς ανθρώπους και για τον σκοπό αυτό θα σχηματίσω μια κυβέρνηση με ανθρώπους με τις απαραίτητες ικανότητες», εξήγησε ο Μπασίρ.

 

Παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση «να ξεκινήσει διάλογο για τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας μας».

 

Μετά το διάγγελμά του Μπασίρ οργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πόλης Ομντουρμάν φωνάζοντας «ελευθερία» και έβαλαν φωτιά και σε λάστιχα, ενώ άλλοι έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο, σύμφωνα με το Reuters.

 

Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου με αφορμή την αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων και την έλλειψη ρευστού, γρήγορα εξελίχθηκαν σε κινητοποιήσεις εναντίον του Μπασίρ, ο οποίος κυβερνά το Σουδάν από το 1989. Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για το πιο ισχυρό κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (NISS) ηγείται της καταστολής των διαδηλώσεων και έχει συλλάβει από τον Δεκέμβριο εκατοντάδες διαδηλωτές, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

 

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 31 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 19 Δεκεμβρίου. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάνει λόγο για 51 νεκρούς, μεταξύ των οποίων παιδιά και μέλη ιατρικού προσωπικού.

 

Παρά την καταστολή η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, στην οποία συμμετέχουν γιατροί, εκπαιδευτικοί και μηχανικοί, διατηρεί την πίεση καλώντας σε καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. «Καλούμε τον λαό μας να συνεχίσει τις διαδηλώσεις μέχρι να επιτευχθεί ο βασικός στόχος αυτής της εξέγερσης, η ανατροπή του επικεφαλής του καθεστώτος», επεσήμανε σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Ο Σαντίκ αλ Μάχντι, επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ο τελευταίος εκλεγμένος πρωθυπουργός του Σουδάν, ο οποίος ανατράπηκε από το πραξικόπημα του Μπασίρ το 1989, έχει δηλώσει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.