ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λευκός Οίκος: Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία Τραμπ-Κιμ

10:07 - 28 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Λευκός Οίκος: Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία Τραμπ-Κιμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεν κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων στο Βιετνάμ, όμως είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την οικονομία της, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον", ανέφερε η Σάρα Σάντερς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

 

Τραμπ: Επρεπε να αποχωρήσω από τη Σύνοδο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

 

«Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς, και αυτή ήταν μία από αυτές τις φορές», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, χωρίς συμφωνία μαζί του.

 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες, αλλά πιστεύει ότι δεν ήταν σωστή στιγμή για να υπογράψουν οτιδήποτε. «Δεν θα μπορούσα να έχω υπογράψει μία συμφωνία σήμερα. Τα έγγραφα ήταν έτοιμα για υπογραφή, ωστόσο δεν ήταν η σωστή στιγμή. Προτιμώ να το κάνω σωστά».

 

Αιτία του ναυαγίου ήταν οι κυρώσεις εναντίον τους, όπως σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ηθελαν να αρθούν εντελώς οι κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα ήταν πρόθυμη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, αλλά όχι αυτές που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούσαν.

«Δεν ήταν πρόθυμοι να δώσουν αυτά που θέλαμε για να αρθούν οι κυρώσεις. Ο Κιμ θέλει να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές». 

 

«Ο Κιμ είναι φοβερός τύπος και φοβερός χαρακτήρας. Θα καταλήξουμε να είμαστε καλοί φίλοι», υπογράμμισε αναφερόμενος στον ομόλογό του.

«Είχαμε κάποιες επιλογές, αλλά αποφασίσαμε να μην τις ακολουθήσουμε. Αυτές οι δύο μέρες ήταν πολύ παραγωγικές, πολύ ενδιαφέρουσες». 

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι θέλει να ευχαριστήσει όλον τον κόσμο στο Βιετνάμ. Σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει δεσμευτεί για άλλη Σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δυστυχώς «δεν το φτάσαμε μέχρι τέλους», ζητήσαμε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει περισσότερα και δεν ήταν έτοιμος γι’  αυτό.

 

Ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι αναμένει πρόοδο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Όπως μεταδίδει το Reuters, είπε ότι είναι αισιόδοξος.

Νωρίτερα, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Κιμ είχαν εκφράσει τις ελπίδες πως στη σύνοδο στο Ανόι του Βιετνάμ θα σημειώνονταν πρόοδος στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης.

 

«Οι δυο ηγέτες συζήτησαν διάφορους τρόπους για να προχωρήσουν η αποπυρηνικοποίηση και διάφορα οικονομικά concepts», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς. «Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι αντίστοιχες ομάδες τους προσβλέπουν σε συνάντησή τους στο μέλλον», πρόσθεσε.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:13 - 28 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.