ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οκλαχόμα: «Πράσινο φως» για οπλοφορία χωρίς άδεια

11:03 - 01 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Οκλαχόμα: «Πράσινο φως» για οπλοφορία χωρίς άδεια
Το δικαίωμα να οπλοφορούν φανερά, χωρίς άδεια και χωρίς να απαιτείται η εκπαίδευσή τους στη χρήση όπλων, θα αποκτήσουν οι κάτοικοι της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, δυνάμει νέου νόμου που επικυρώθηκε την Τετάρτη από την κυβέρνηση της αμερικανικής πολιτείας.

Οι υποστηρικτές του νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο, διαβεβαιώνουν ότι το νομοθέτημα προστατεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οπλοκατοχής και είναι παρόμοιος με νομοθετήματα που ισχύουν σε άλλες 15 Πολιτείες.

 

Το μέτρο πέρασε με ευκολία από το πολιτειακό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και είναι ο πρώτος νόμος που υπέγραψε ο νέος Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Κέβιν Στιτ. «Πηγαίνοντας παντού στην Πολιτεία, και στις 77 Κομητείες, άκουσα τους κατοίκους να λένε ότι περιμένουν από εμάς να προστατεύσουμε το δικαίωμά τους να οπλοφορούν», δήλωσε ο Στιτ στη διάρκεια της τελετής υπογραφής του νόμου την Τετάρτη.

 

Βάσει των διατάξεων του νόμου, κάθε άτομο 21 ετών και άνω - ή 18 ετών εάν ανήκει ή ανήκε στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων - θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει όπλο και να το φέρει δημόσια, χωρίς την ανάγκη να διαθέτει έγκυρη άδεια των αρχών. Εξαιρούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής και ανήλικοι.

 

Ο νόμος προβλέπει ότι ιδιωτικές εταιρείες, πανεπιστήμια, σχολεία και δημόσιοι χώροι (όπως οι ζωολογικοί κήποι) θα έχουν δικαίωμα να απαγορεύουν την οπλοφορία στις εγκαταστάσεις τους. Επίσης τα όπλα θα παραμείνουν απαγορευμένα μέσα σε κυβερνητικά κτήρια.

 

Η μη κυβερνητική οργάνωση Moms Demand Action («Μαμάδες Απαιτούν Δράση») καταδίκασε το νομοθέτημα, υπογραμμίζοντας πως οι πολιτείες όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή παρόμοιοι νόμοι έχουν βιώσει «σημαντική αύξηση της βίας που οφείλεται στα πυροβόλα όπλα».

 

Ο νόμος επικυρώθηκε την ίδια ημέρα που τα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκριναν σχέδιο νόμου που προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων κατά των πωλήσεων όπλων στις ΗΠΑ, που πάντως δεν αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.