ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προδρόμου: Νορβηγικό μοντέλο για να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι από το αέριο

12:18 - 01 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Προδρόμου: Νορβηγικό μοντέλο για να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι από το αέριο
Η επιβεβαίωση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «είναι μία σημαντική είδηση, γιατί συμπληρωματικά προς προηγούμενο κοίτασμα που έχει διαπιστωθεί, είναι γεγονός μπαίνει πλέον στην εξίσωση ως προμηθευτής φυσικού αερίου. Στο εγγύς μέλλον η χώρα μας θα είναι παραγωγός φυσικού αερίου».

Πλέον, «η αμερικανική Exxon Mobil με την συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μείνει στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου (για εργασίες που πρέπει να γίνουν, επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις), ενώ υπάρχουν και σχέδια εάν συγκεντρωθούν αρκετές ποσότητες να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο κατασκευής χερσαίου τερματικού», όπως ανέφερε ο ίδιος.

 

Θύμισε μάλιστα ότι «σε εξέλιξη είναι και το άλλο μεγαλεπίβολο σχέδιο για τον αγωγό της ανατολικής Μεσογείου, τον EastMed, όπου η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ προωθούν με την ΕΕ».

 

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία των γεγονότων αυτών ούτε να θριαμβολογήσουμε», αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι «το οικονομικό σκέλος δεν είναι καθόλου αμελητέο. Σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί … το απόθεμα που έχει διαπιστωθεί … θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 150 χρόνια».

 

Κίνητρο για την Τουρκία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό

 

Ο κ. Προδρόμου έκανε εκτενή αναφορά στο ρόλο που μπορεί να παίξει η εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς όπως τόνισε «στέλνεται και ένα μήνυμα και για το ίδιο το Κυπριακό, υπό την έννοια ότι τώρα μπορεί να θεωρηθεί επιπρόσθετο κίνητρο για την Τουρκία προκειμένου να συμπεριφερθεί λογικά, να επιτρέψει την επίλυση ώστε και η ίδια να μπορέσει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι θα έχει κοντά της πηγές προμήθειας ενέργειας και ενδεχομένως φθηνότερης, μέσα από κάποιες φιλικές σχέσεις, αν δημιουργηθούν. Καθόλου δεν το αποκλείει η δική μας πλευρά αυτό. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία».

 

«Είναι δεδομένο, γιατί έχει αποφασιστεί, ότι θα πρέπει να πάμε με το νορβηγικό μοντέλο», συνέχισε, σε μία πενταετία περίπου που θα αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση «οι οποιοιδήποτε πόροι δεν θα τίθενται στην διάθεση της κυβέρνησης και τους προϋπολογισμούς, αλλά το μεγάλο μέρος τους θα κατατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων (ψηφίστηκε χτες η δημιουργία του), επενδυτικό σχήμα με συγκεκριμένες ασφαλείς επενδύσεις από ανεξάρτητη Διαχειριστική Αρχή με επαγγελματικές προδιαγραφές και με γνώμονα και στόχο περισσότερο τις μελλοντικές γενιές, για να εξασφαλίζεται η δίκαιη χρήση αυτού του πλούτου».

 

Έτσι, «το πολιτικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί να προβάλλεται από τουρκικής πλευράς το επιχείρημα ότι δήθεν οι Ελληνοκύπριοι καταχρώνται τον πλούτο εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. Εκεί θα είναι τα όποια χρήματα, με μελλοντική λύση του Κυπριακού, αμέσως θα μπορεί να γίνει η όποια κατανομή», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.