ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η στρατηγική Τραμπ στο Φόρουμ των Δελφών

15:19 - 01 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Η στρατηγική Τραμπ στο Φόρουμ των Δελφών
OIKONOMIKO FORUM ΔΕΛΦΩΝ Στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών βρέθηκε και το στρατηγικό μέλλον μίας εκ των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου, των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «GLOBAL SHIFTS AND NATIONAL PRIORITIES» η πολιτική Τραμπ απασχόλησε τους Αμερικανούς, κατά κύριο λόγο, ομιλητές, οι οποίοι προσπάθησαν, μάλιστα, να εξηγήσουν τις κινήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ και, σε κάποιες περιπτώσεις, να τις επικρίνουν. Εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, τις προτεραιότητες που θέτει, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν την ανησυχία τους για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

 

Ο Πρέσβης Dan Fried, μέλος του Ατλαντικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «ο Τραμπ έχει δίκιο σε κάποιες κινήσεις του. Η Κίνα και το εμπόριο για παράδειγμα, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα, οι δαπάνες για άμυνα στο ΝΑΤΟ και η μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας. Ωστόσο, όλες οι παραπάνω προοπτικές είναι υπό προϋποθέσεις ορθές, καθώς υπάρχουν κάποιες λειτουργικές αδυναμίες στην στρατηγική Τραμπ. Η στρατηγική των ΗΠΑ έχει κολλήσει σε κάποιες αξίες. Αυτό οδηγεί τις ΗΠΑ σε αδυναμίες, κυρίως, στην εξωτερική πολιτική».

 

Η Deborah Wince Smith, Πρόεδρος και CEO των Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, είπε ότι «ζούμε σε καιρούς άνευ προηγουμένου και ταραχών. Έχουμε προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των πάντων, βλέπουμε αλλαγές στο δημογραφικό τοπίο και το ζήτημα της μετανάστευσης. Το τεχνολογικό άλμα επιβαρύνει την κοινωνική συνοχή, ενώ είναι τεράστιο το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.Οι προτεραιότητές μας για το μέλλον είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, η αύξηση της παραγωγικότητας, η πρόοδος στις επενδύσεις στην εκπαίδευση και η διασφάλιση της βιώσιμης οικονομίας».

 

Ο δόκτωρ Michael Haltzel από το δίκτυο Transatlantic Leadership ήταν αρκετά επικριτικός στην κυβέρνηση των ΗΠΑ: «Κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, λαϊκισμός και επιτάχυνση της Κίνας είναι κάποιες από τις απειλές που δεν έχουν αλλάξει τις εθνικές μας προτεραιότητες. Η κατάσταση δεν πάει καλά. Τα καλά νέα είναι στην οικονομία και στο 4% της οικονομικής ανάπτυξης. Τα άσχημα νέα η υπερφορολόγηση, η αύξηση του χρέους και η επιτάχυνση της ανισότητας. Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι ο παγκόσμιος κηδεμόνας αυτή τη στιγμή και χρειάζεται συμμάχους».

 

Ο Rastislav Kacer από το Globsec και τη Σλοβακία στάθηκε στο ότι «σήμερα βασικές στρατηγικές των ΗΠΑ με την Ευρώπη έχουν χαθεί ή περιοριστεί και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι εταίρος και όχι ανταγωνιστής της Ευρώπης προκειμένου να δημιουργηθεί η “Ατλαντική συμμαχία”».

 

Η Molly Montgomery από τον όμιλο του Albright Stonebridge παρομοίωσε την πολιτική Τραμπ με τη θεωρία των παιγνίων και συνέχισε ότι «ο Πρόεδρος δέχεται πολλές πιέσεις από το εσωτερικό και προσπαθεί να παραδώσει πολλά από αυτά που έχει υποσχεθεί. Από αυτές τις ενέργειες υπάρχουν, όμως, επιπτώσεις. Αν σε κάθε θέμα πολεμάμε μέχρις εσχάτων δεν θα πετύχουμε τίποτα με τους συμμάχους. Πρόκειται για μια παρανόηση της παγκόσμιας διπλωματίας».

 

Ο Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ ελέγχουν το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ και με τους συμμάχους το 85% του ΑΕΠ. Αν βρίσκεσαι σε τέτοια θέση ισχύος, υπάρχουν πειρασμοί για μονομερείς κινήσεις. Εν μέρει, δεν είναι λάθος αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ, καθώς ακολουθούν αυτό που θα έκανε κάθε μεγάλη δύναμη». Ο κ.Πλατιάς έκανε λόγο για έναν «Ψυχρό Πόλεμο» ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα βασισμένο αυτή τη φορά στον ανταγωνισμό. Για τις σχέσεις με την Ευρώπη είπε ότι «η Ευρώπη νιώθει γεωπολιτικά κοντά στις ΗΠΑ αλλά στον οικονομικό τομέα κοντά με την Κίνα».

 

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.