ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτη Διακυβερνητική Επιτροπή Συνεργασίας Βουλγαρίας-Β. Μακεδονίας

12:34 - 08 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Πρώτη Διακυβερνητική Επιτροπή Συνεργασίας Βουλγαρίας-Β. Μακεδονίας
Η κατασκευή μιας νέας διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας των δύο χωρών, επισήμανε σε δηλώσεις του ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ρόσεν Ζελιάσκοφ.

Η "διαδρομή" του διασυνδετήριου αγωγού θα είναι από το Πέτριτς (Πετρίτσι, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία) έως τη Στρούμιτσα.

Επί του παρόντος, το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας εξάγει περίπου 0,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στη Βόρεια Μακεδονία και είναι η μόνη πηγή εφοδιασμού, δήλωσε ο κ. Ζελιάσκοφ και πρόσθεσε ότι η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρεται για πιθανή συμμετοχή στο έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι δήλωσε ότι η χώρα του επανεξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την πιθανή συμμετοχή της σε περίπτωση υλοποίησης του έργου του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.

 

Επισήμανε, επίσης, ότι, η χώρα του ενδιαφέρεται για την υλοποίηση της διασυνδετήριας "διαδρομής" Πέτριτς - Στρούμιτσα και ότι έχει, ήδη, υπογραφεί συμφωνία για το σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα, η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της κατασκευής της γραμμής διασύνδεσης με την Ελλάδα, πρόσθεσε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "ΒΤΑ".

 

Εξάλλου, ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας περιγράφει συγκεκριμένα και σαφή βήματα για την προώθηση επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, στη συνεδρίαση συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και του τουρισμού. Προτεραιότητα, επίσης, είναι η παροχή εποχιακών πτήσεων μεταξύ της Οχρίδας (Βόρεια Μακεδονία) και της Βάρνας (Βουλγαρία), καθώς επίσης και μεταξύ των πρωτευουσών των δύο χωρών (Σόφια - Σκόπια).

 

Ο κ. Ζελιάσκοφ αναφέρθηκε επίσης και στη σιδηροδρομική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι το ταξίδι με τρένο από τη Σόφια στα Σκόπια αναμένεται να διαρκεί όχι περισσότερο από μία ώρα μετά το 2025, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής και εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των δύο πρωτευουσών.

 

Πρόσθεσε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία θα λάβουν (έκαστη) 400 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής από την αντίστοιχη πρωτεύουσα στα σύνορα, δήλωσε ο Ζελιάσκοφ. Σχεδιάζεται επίσης η κατασκευή διασυνοριακής σήραγγας μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.