ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκόπηση: Στη Β. Ιρλανδία θέλουν το πιο «μαλακό» Brexit

12:22 - 08 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Δημοσκόπηση: Στη Β. Ιρλανδία θέλουν το πιο «μαλακό» Brexit
Οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Ιρλανδία θέλουν το πιο "μαλακό" Brexit και θα προτιμούσαν ελέγχους στα αγαθά που θα διακινούνται ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία παρά ελέγχους στην ιρλανδική μεθόριο, όπως προκύπτει από μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Irish Times.

Μια σημαντική πλειοψηφία (67%) υποστηρίζει μια εκδοχή του Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και έτσι να αποφεύγονται οι όποιοι έλεγχοι, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση των Irish Times/Ipsos MRBI.

 

Σχεδόν το 60% απάντησε ότι επιθυμεί έναν ειδικό διακανονισμό για την Βόρεια Ιρλανδία ώστε να μην υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα, ακόμη και αν αυτό θα σήμαινε κάποιους ελέγχους στα αγαθά που θα διακινούνται μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της επαρχίας της, της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι ψηφοφόροι της Βόρειας Ιρλανδίας είναι έντονα δυσαρεστημένοι με την διαχείριση του Brexit από την βρετανική κυβέρνηση και κυρίως από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το κόμμα αυτό της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι.

Περισσότερα από τα δύο τρία όλων των ψηφοφόρων (67%) θεωρούν ότι το DUP δεν κάνει καλή δουλειά εκπροσωπώντας τη Βόρεια Ιρλανδία στο Γουέστμινστερ, ενώ το 69%-περιλαμβανομένου 57% προτεσταντών ψηφοφόρων-είναι δυσαρεστημένο με την ηγέτιδα του DUP, την Αρλίν Φόστερ.

Το ποσοστό της δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση της Μέι ξεπερνά το 75%.

 

Η δημσκόπηση διενεργήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία με προσωπικές συνεντεύξεις σε δείγμα 536 ανθρώπων από όλες τις περιοχές της επαρχίας και κατά το διάστημα 4-5 Μαρτίου. Το περιθώριο σφάλματος ανέρχεται σε συν/πλην 4,29%.

 

Μια άλλη δημοσκόπηση στην Ιρλανδία διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους ψηφοφόρους νότια του συνόρου (49%) προτιμούν την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ιρλανδική ενοποίηση και μια καθαρή πλειοψηφία (62%) θα ψήφιζε υπέρ της ενοποίησης.

 

Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους στην Ιρλανδία (54%) δηλώνουν ευχαριστημένοι με τον τρόπο που η ιρλανδική κυβέρνηση έχει χειριστεί το Brexit. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 4-5 Μαρτίου σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων με προσωπικές συνεντεύξεις και έχει περιθώριο σφάλματος συν/πλην 2,8%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.