ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νορβηγία: Πούλησε μετοχές εταιρείων πετρελαίου-φυσικού αερίου

16:45 - 08 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Νορβηγία: Πούλησε μετοχές εταιρείων πετρελαίου-φυσικού αερίου
Στην πώληση αρκετών μετοχών από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιο του προχώρησε το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο της Νορβηγίας.

Η ανακοίνωση έγινε απο το Νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών και κατόπιν αυτής ακολούθησε σημαντική πτώση στις μετοχές των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών.

 

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία προτάθηκε από την νορβηγική κεντρική τράπεζα, είναι να θωρακίσει την οικονομία της χώρας απέναντι στις μεταβολές των τιμών του πετρελαίου.

 

Οι μετοχές σε πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν το 5,9% της καθαρής θέσης του ταμείου στο τέλος του 2018, το οποίο αντιστοιχεί σε 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Το ταμείο, αξίας ενός τρισεκατομμυρίο κατέχει σημαντικά ποσοστά σε πολλές μεγάλες πετρελαϊκές, συγκεκριμένα 2,45% στην Shell, 2,31% στην BP, 2,02% στην Total, 0,99% στην Chevron και 0,94% στην ExxonMobil.

 

Οι μετοχές που πρόκειται να πωληθούν ανήκουν στις εταιρείες Cairn Energy, Tullow Oil και Premier Oil, όπως αναφέρει το Reuters.
Βέβαια, η κυβέρνηση τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιο της στην Equinor, στην οποία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό (67%).

Το ταμείο επένδυε, μέχρι στιγμής, τα κέρδη της χώρας από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητη περιουσία σε χώρες του εξωτερικού.

 

«Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε την έκθεση της χώρας στην πτώση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Σιβ Γιένσεν, υπουργός Οικονομικών της χώρας.

 

Την πρόταση, η οποία «ταρακούνησε» τις διεθνείς αγορές το 2017, είχαν χαιρετίσει αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα στέλνει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα για σταδιακή απομάκρυνσή της από τα ορυκτά καύσιμα, την ώρα που ακόμη και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αντιλαμβάνονται πως πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο, που αναζητεί πιο καθαρές πηγές ενέργειας.

 

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί επίσης και μία αλλαγή πολιτικής για τη Νορβηγία, καθώς τα εγχώρια περιβαλλοντικά κινήματα αυξάνουν την δυναμική τους. Το «Συντηρητικό Κόμμα», από το οποίο προέρχεται και η πρωθυπουργός της χώρας Ερνα Σόλμπεργκ, ήταν για χρόνια φίλα προσκείμενο στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:52 - 08 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.