ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακελειό στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας-Τουλάχιστον 49 νεκροί

10:25 - 15 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Μακελειό στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας-Τουλάχιστον 49 νεκροί
Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σε επίσημη ενημέρωση η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν μίλησε για 40 νεκρούς. Περίπου 48 άνθρωποι, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας.

Ο ένοπλος επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

 

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα» για πράξεις «τόσο ακραίας βίας», δηλώνει η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε έναν ύποπτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένοπλοι υπάρχουν. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα. «Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

 

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

 

49 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

 

Σαράντα εννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες, 20 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός της  αιματηρής επίθεσης. Τον αριθμό των θυμάτων επιβεβαίωσε η ίδια η πρωθυπουργός Τζακίντα Άρντερν, κάνοντας λόγο «για μία από τις πιο σκοτεινές ώρας στην ιστορία της χώρας», καθώς και οι αστυνομικές αρχές.


«Οι μόνες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε ό,τι συνέβη είναι πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» είπε η Τζέσικα Άρντερν. Η ίδια πρόσθεσε ότι «αν και επί του παρόντος δεν έχουμε υπόνοιες ότι υπάρχουν άλλοι δράστες, παραμένουμε σε εγρήγορση». Σύμφωνα με την ίδια κανείς από όσους έχουν συλληφθεί δεν βρισκόταν σε κάποια λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.

 

Έλληνας Πρόξενος στη Νέα Ζηλανδία: Δεν υπάρχουν Έλληνες στη λίστα των νεκρών

 

Δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στη λίστα με τους τραυματίες ή μέσα στο νοσοκομείο, μετά την επίθεση σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Επίτιμος Πρόξενος στην Ουέλινγκτον, Γιώργος Νεονάκης.

 

Αυστραλός δράστης - 4 συλλήψεις

 

Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είναι Αυστραλός, δήλωσε πριν από λίγο ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. «Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι αρχές έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.

 

Το Μανιφέστο του Αυστραλού τρομοκράτη

 

Ο ακροδεξιός τρομοκράτης, ο οποίος αυτοσυστήνεται ως Μπρέντον Τάραντ, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ξετυλίγει στο 74 σελίδων μανιφέστο του την αντιμεταναστευτική ιδεολογία του. Στόχος του, όπως ο ίδιος γράφει, είναι να δημιουργήσει «μία ατμόσφαιρα φόβου» και να προκαλέσει «βία εναντίον των μουσουλμάνων». Παράλληλα, παραθέτει βιογραφικά στοιχεία.

 

Το μανιφέστο του Τάραντ, ο οποίος κατάγεται από την πόλη Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας, φέρει τον τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση».

 

Σε αυτό, ο 28χρονος δράστης αναφέρεται επίσης σε άλλους δράστες παρόμοιων επιθέσεων, όπως στον Ντάρεν Όσμπορν «Στηρίζω πολλούς από εκείνους που λαμβάνουν θέση εναντίον της εθνικιστικής και πολιτιστικής γενοκτονίας», υποστηρίζει ο δράστης, περιλαμβάνοντας σε αυτούς και τον Άντερς Μπρέιβικ.

 

Συναγερμός και στο Όκλαντ

 

Σε δύο ελεγχόμενες εκρήξεις προχώρησε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό του Όκλαντ. Πυροτεχνουργοί έφθασαν στον σταθμό Britomart Transport Centre γύρω στις 08:15 ώρα Ελλάδος και απέκλεισαν την περιοχή.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:41 - 15 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.