ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit και Ευρωεκλογές…μαζί: Το βρετανικό παράδοξο ως λύση του προβλήματος

09:00 - 19 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Brexit και Ευρωεκλογές…μαζί: Το βρετανικό παράδοξο ως λύση του προβλήματος
Το σίριαλ του Brexit συνεχίζεται με πολλά ευτράπελα που κάνουν το γύρο του κόσμου. Η αδυναμία της κυβέρνησης Μέι να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και φυσικά πολλά σχόλια σε βάρος των Βρετανών πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα σε ένα χωρίς προηγούμενο αδιέξοδο. Τώρα, η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμη εξέλιξη – παρωδία. Αυτή της διεξαγωγής των ευρωεκλογών, παρά το γεγονός ότι έχει ληφθεί απόφαση αποχώρησης από την Ένωση.

Το Reporter βρέθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και σε επαφές που είχε με κορυφαίους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήρε ξεκάθαρη απάντηση: Η Βρετανία ως χώρα – μέλος της ΕΕ έχει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει κανονικά τις ευρωεκλογές, εφόσον δεν έχει καταφέρει μέχρι τις 26 Μαϊου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αποχώρησης!

Φανταστείτε δηλαδή μία χώρα που έχει αποφασίσει την αποχώρησή της από την ΕΕ να καλεί τους πολίτες της να εκλέξουν ευρωβουλευτές. Παράδοξο, αλλά… βρετανικό.

Αυτό επισήμανε πρόσφατα και η Τερέζα Μέι σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ. Και δεν πρόκειται για ένα πολιτικό τέχνασμα. Έχοντας πια στερέψει από επιχειρήματα και καθώς μοιάζει να βρίσκεται σε απόγνωση η Βρετανίδα Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα και μοιάζει να έχει δίκιο.

Μόνο που η ίδια δεν μοιάζει να συνειδητοποιεί και να αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη και των… ομοϊδεατών της που έβαλαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια.

Καλά ενημερωμένες πηγές του Reporter αναφέρουν πάντως πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η Βρετανία είτε θα έχει αποχωρήσει μέχρι τις 26 Μαϊου, είτε θα πρέπει να κάνει κανονικά τις ευρωεκλογές. Ακόμη και στην περίπτωση που λάβει επίσημα παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, η διεξαγωγή των ευρωεκλογών αποτελεί υποχρέωση της χώρας βάσει της συνθήκης που βρίσκεται –τυπικά- ακόμα σε ισχύ.

Οξύμωρο; Παράδοξο; Μπορεί… Είναι όμως εξαιρετικά πιθανό να συμβεί. Και τότε οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να γίνουν ανέκδοτο. Με… βρετανικό χιούμορ.

Μέχρι τις 26 Μαϊου ασφαλώς πολλά μπορούν να συμβούν, ωστόσο, το ενδεχόμενο η Βρετανία να πρέπει να κάνει ευρωεκλογές μοιάζει εξαιρετικά πιθανό και παρότι για την ώρα έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, οι ευρωπαϊκές κάλπες μπορούν να έχουν ξεχωριστή σημασία για τους Βρετανούς. Με πολλαπλά μηνύματα, αλλά και αναγνώσεις του αποτελέσματος. Μπορεί να αποτελέσουν και ένα «ιδιόμορφο» δημοψήφισμα για το αν ο βρετανικός λαός εγκρίνει τελικά ή όχι τη συμφωνία αποχώρησης την οποία έχει συνάψει η Μέι με τους Ευρωπαίους.

Ενδεχομένως δηλαδή να αποδειχθεί πως το βρετανικό παράδοξο μπορεί τελικά να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.