ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο:Οι Τράπεζες δεν βοηθάνε στη μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος!

13:36 - 19 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο:Οι Τράπεζες δεν βοηθάνε στη μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος!
Σε… συστάσεις περιορίσθηκε πάλι η Ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που, μετά τα πρόσφατα οικονομικά σκάνδαλα, όπως το «Luxleaks» και τα έγγραφα του Παναμά, ανέλαβε να ερευνήσει τον τρόπο αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Θέλοντας να δικαιολογήσει την «δουλειά» που, υποτίθεται ότι έκανε προς αυτή την κατεύθυνση, η ειδική αυτή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα ενημερωτικό βίντεο, στο οποίο, όμως, περιλαμβάνεται μία ιδιαιτέρως σημαντική διαπίστωση:

-Ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας, δηλαδή οι τράπεζες, δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του να σταματήσει το οικονομικό έγκλημα και η νομιμοποίηση εγκληματικών εσόδων μέσω των τραπεζών του.

Αυτοί που διευκολύνουν το οικονομικό και φορολογικό έγκλημα, δεν υφίστανται, συνήθως, καμία συνέπεια, υποστηρίζει η Επιτροπή και αρχίζει τις …συστάσεις για το τι πρέπει να γίνει.

«Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των οικονομικών αρχών των κρατών μελών και, ελλείψει αυτού, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλει μόνη της σκληρότερους κανόνες. Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για την επιβολή και η επιβολή συνδέεται με την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα θεσμικά όργανα. Εάν η συνεργασία δεν είναι επαρκής και δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε, πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων οργάνων. Αυτά τα νέα όργανα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εγκληματικών εσόδων, συμβάλλοντας έτσι στον συντονισμό μεταξύ των εθνικών φορολογικών αρχών, και μια ευρωπαϊκή οικονομική αστυνομική δύναμη, για να επιβάλει τους διασυνοριακούς κανόνες. Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των λεγόμενων χρυσών θεωρήσεων ή διαβατηρίων για επενδυτικά προγράμματα, που υπονομεύουν τον αγώνα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, και την καλύτερη προστασία για τους καταγγέλλοντες που ειδοποιούν τις αρχές για εγκλήματα και αθέμιτες πρακτικές.»

Όλο το ενημερωτικό βίντεο, με ελληνικούς υπότιτλους,ΕΔΩ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:40 - 19 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.