ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit:Η Μέι ζητά ξανά τη στήριξη των βουλευτών στη συμφωνία

00:15 - 21 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Brexit:Η Μέι ζητά ξανά τη στήριξη των βουλευτών στη συμφωνία
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε σήμερα την έντονη λύπη της για την απόφασή της να επιδιώξει μια παράταση του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε από τους βουλευτές, που έχουν απορρίψει δύο φορές τη συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά να την στηρίξουν.

«Αυτή η καθυστέρηση προσωπικά με λυπεί βαθύτατα», είπε η Μέι με δηλώσεις που έκανε σήμερα το βράδυ από την Ντάουνινγκ Στριτ σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

«Με πάθος ελπίζω ότι οι βουλευτές θα βρουν ένα τρόπο να στηρίξουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ, μια συμφωνία που εκπληρώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και θα συνεχίσω να εργάζομαι μέρα νύχτα για να εγγυηθώ τη στήριξη» για αυτή τη συμφωνία, πρόσθεσε.

 

«Ωστόσο, δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Brexit περαιτέρω της 30ης Ιουνίου», διεμήνυσε.

 

Νωρίτερα σήμερα, η Μέι ζήτησε από την ΕΕ τρίμηνη παράταση του Brexit έως την 30ή Ιουνίου και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk εκτίμησε ότι μια σύντομη χρονική παράταση του Brexit είναι πιθανή, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, "δεν θα διστάσει" να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο. Ωστόσο, διατήρησε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο η ημερομηνία της 30ης Ιουνίου θα μπορούσε να λειτουργήσει, λόγω «νομικών κωλυμάτων». «Η κόπωση του Brexit είναι ορατή και δικαιολογημένη», δήλωσε ο Tusk.

 

«Πιστεύω ότι μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας μια σύντομη παράταση, υπό τον όρο της έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην επιστολή του πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

 

«Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο για τη διάρκεια αυτής της παράτασης. Η πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για την 30η Ιουνίου έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά εγείρει σειρά ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσης», προσθέτει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.