ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά το μακελειό, η Ν.Ζηλανδία απαγορεύει την κατοχή πυροβόλων όπλων

13:24 - 21 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Μετά το μακελειό, η Ν.Ζηλανδία απαγορεύει την κατοχή πυροβόλων όπλων
Η Νέα Ζηλανδία έχει ήδη απαγορεύσει τα ημιαυτόματα όπλα επίθεσης και θα δημιουργήσει μια πανεθνική επανεξαγορά όπλων μετά από την τρομοκρατική επίθεση σε δύο τεμένη που κόστισαν 50 ανθρώπινες ζωές.

Η απαγόρευση έχει άμεση ισχύ, προκειμένου να αποφευχθεί η αποθήκευση πυροβόλων όπλων κατά τη σύνταξη της σχετικής νομοθεσίας (πριν ολοκληρωθεί η ψήφισή της), δήλωσε ο πρωθυπουργός Jacinda Ardern σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ετοιμάζονται περαιτέρω αλλαγές στους νόμους περί πυροβόλων όπλων, προκειμένου αυτά να κάνουν αυστηρότερες τις άδειες και να αυξηθούν οι έλεγχοι των πυρομαχικών.

"Πιστεύω ακράδαντα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νόμιμων ιδιοκτητών όπλων στη Νέα Ζηλανδία θα καταλάβει ότι αυτές οι κινήσεις είναι προς το εθνικό συμφέρον και θα ενσωματώσουν αυτές τις αλλαγές στη ζωή τους", ανέφερε. "Αυτό που απαγορεύουμε σήμερα είναι τα όπλα σαν κι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της περασμένης Παρασκευής".

Σε πλήρη αντίθεση με τις Η.Π.Α., όπου μια σειρά θάνατοι οφειλόμενοι σε πυροβόλα όπλα απέτυχαν να προκαλέσουν πολιτική αντίδραση από την κυβέρνηση, η ανακοίνωση της Ardern έρχεται λίγες μέρες μετά το χειρότερο μαζικό φονικό στη σύγχρονη ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. Στις 15 Μαρτίου, ένας μοναχικός σκοπευτής επιτέθηκε στους μουσουλμάνους πιστούς κατά τη διάρκεια των απογευματινών προσευχών στην πόλη Christchurch, στα νότια του νησιού, μαγνητοσκοπώντας την επίθεση και κυκλοφορώντας την στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας 28χρονος Αυστραλός συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.