ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για παράταση έως τις 22 Μαΐου

10:03 - 22 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Brexit: Συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για παράταση έως τις 22 Μαΐου
Στην παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου 2019 συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ως προϋπόθεση τέθηκε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην παράταση ως την 22α Μαΐου 2019, με προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

«Εάν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην αναβολή ως τη 12η Απριλίου και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να προτείνει τα επόμενα βήματα πριν από αυτή την ημερομηνία για να εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Η Μέι δεν φαίνεται να έπεισε τους 27 πως μπορεί να το καταφέρει αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντατικές επτάωρες συνομιλίες για την αναζήτηση ενός τρόπου η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς η ΕΕ να εμφανιστεί πως την πιέζει.

 

Η έκβαση ήταν μια συμφωνία που προβλέπει πως το Λονδίνο μπορεί να ζητήσει αναβολή μεγαλύτερης διάρκειας, ως τα τέλη της χρονιάς, σε περίπτωση που η Μέι αποτύχει. Αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Για να οργανωθούν εκλογές, η νομοθεσία στη Βρετανία ορίζει πως θα πρέπει να υπάρξει προκήρυξη τους έξι εβδομάδες νωρίτερα, τη 12η Απριλίου. Εάν δεν προκηρύξει ευρωεκλογές τότε, η Βρετανία θα τεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.