ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενεζουέλα: Κηρύχθηκε αργία λόγω μπλάκ άουτ

18:44 - 26 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Βενεζουέλα: Κηρύχθηκε αργία λόγω μπλάκ άουτ
Νέα 24ωρη αργία κήρυξε για σήμερα Τρίτη η Βενεζουέλα, καθώς το δεύτερο εκτεταμένο μπλακ-άουτ αυτόν τον μήνα παρέλυσε την πρωτεύουσα Καράκας και άλλες πόλεις.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης έπληξε πολλά νοσοκομεία, σχεδόν όλα τα καταστήματα και τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών. Κλειστά είναι όλα τα σχολεία, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκε το Μετρό του Καράκας, υποχρεώνοντας όσους ήθελαν να μετακινηθούν να σχηματίσουν μεγάλες ουρές περιμένοντας τα λιγοστά λεωφορεία.

Το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε το πρόβλημα σε «επίθεση» που δέχτηκε η μεγάλη υδροηλεκτρική μονάδα Γκουρί, που παράγει το μεγαλύτερο μέρος του ρεύματος που καταναλώνει η λατινοαμερικανική χώρα. Η κυβέρνηση είχε αποδώσει το πρώτο μπλακ-άουτ σε δολιοφθορά που ενορχηστρώθηκε στο εξωτερικό.

Η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε σε μεγάλο μέρος της χώρας το βράδυ της Δευτέρας, όμως διακόπηκε εκ νέου λίγες ώρες αργότερα.

Το νέο μπλακ-άουτ ήλθε λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως η Ρωσία, σύμμαχος του κ. Μαδούρο, έστειλε αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιώτες στο Καράκας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο των αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό, κατηγόρησαν την Μόσχα πως κλιμακώνουν απερίσκεπτά την πολιτική κρίση στην Βενεζουέλα.

Τα παρατεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντείνουν την οικονομική κρίση που βιώνει επί χρόνια η Βενεζουέλα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 50% σε βάθος πενταετίας, ενώ ο υπερπληθωρισμός ευτελίζει το εισόδημα των πολιτών.

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Κολομβία, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και ειδών υγιεινής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.