ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αδιέξοδο το Brexit-Δεν επικράτησε κανένα από τα οκτώ σχέδια

09:57 - 28 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Σε αδιέξοδο το Brexit-Δεν επικράτησε κανένα από τα οκτώ σχέδια
Πίσω από ένα πέπλο αβεβαιότητας παραμένει η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία, παρά την χθεσινή ψηφοφορία των βρετανών βουλευτών ανάμεσα στις οκτώ εναλλακτικές προτάσεις, αναφορικά με το Brexit.

Η σχετική διαδικασία διεξήχθη στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά τη δήλωση της Τερέζα Μέι ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της πρωθυπουργού σε περίπτωση που εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν τις ακόλουθες εναλλακτικές προτάσεις:

  1. No deal (αποχώρηση στις 12 Απριλίου χωρίς Συμφωνία) - υπέρ 160, κατά 400
  2. Ενιαία Αγορά 2.0 (Ενισχυμένη συμφωνία στα πρότυπα της σχέσης Νορβηγίας- Ε.Ε., με παραμονή στην ενιαία εσωτερική αγορά) - υπέρ 188, κατά 283
  3. Συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση - υπέρ 264, κατά 272
  4. Παραμονή στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο και αίτηση για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου - υπέρ 65, κατά 377
  5. Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών ( Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει στενή οικονομική σχέση με την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης τελωνειακής ένωσης και στενής σύνδεσης με την ενιαία εσωτερική αγορά) - υπέρ 237, κατά 377
  6. Ανάκληση αντί no deal (ανάκληση του Άρθρου 50, εάν η Βουλή δεν εγκρίνει μία συμφωνία έως και τέσσερις ημέρες  πριν από την ημερομηνία εξόδου) - υπέρ 184, κατά 293
  7. Δημοψήφισμα για την έγκριση της Συμφωνίας του Brexit πριν αυτή επικυρωθεί από τη Βουλή - υπέρ 268, κατά 295
  8. Προνομιακοί εμπορικοί διακανονισμοί με την ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση - υπέρ 139, κατά 422

Στις ψηφοφορίες της Τετάρτης, πιθανόν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον -όχι μόνο από άποψη ψήφων- συγκέντρωσε η πρόταση που αφορά τη διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος για την οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών Μάργκαρετ Μπέκετ.

Η πρόταση που έλαβε τις λιγότερες αρνητικές ψήφους μετά την πρόταση για την τελωνειακή ένωση. Διάφοροι βουλευτές υπέδειξαν ότι οι δύο προτάσεις, μολονότι δεν εξασφάλισαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας, κατάφεραν πάντως να συγκεντρώσουν περισσότερα «ναι» απ' ό,τι η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

Η πρόταση για την τελωνειακή ένωση (καταψηφίστηκε με 8 ψήφους διαφορά), ενδεχομένως θα μπορούσε να εξασφαλίσει υποστήριξη από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου, εάν συμμετείχαν στη διαδικασία τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που απείχαν από την ψηφοφορία κατόπιν εντολής του Συντηρητικού Κόμματος.

Από την άλλη, η πρόταση για επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα δεν έγινε δεκτή - όπως και οι υπόλοιπες εφτά - για 27 ψήφους, όσοι δηλαδή ήταν και οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος που την καταψήφισαν, αψηφώντας την γραμμή του κόμματος να την υποστηρίξουν. Την πρόταση υποστήριξαν οχτώ βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, ενώ δέκα υποστήριξαν την ακύρωση του Brexit, συμπεριλαμβανομένων των υφυπουργών Εξωτερικών Μαρκ Φιλντ και Άλαν Ντάνκαν.

Ακόμα, 111 βουλευτές του Εργατικού κόμματος εναντιώθηκαν στη γραμμή του κόμματος για την ολοκλήρωση του Brexit, ψηφίζοντας υπέρ της ανάκλησης της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Υπέρ της πρότασης για αποχώρηση χωρίς συμφωνία τάχθηκαν 160 βουλευτές, ανάμεσα σε αυτούς τρεις βουλευτές του Εργατικού κόμματος, ενώ ο πρόεδρός του, Ίαν Λάβερι, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας «διαχειρίσιμης» εκδοχής της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Μολονότι η ψηφοφορία δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, στην ουσία θα την δέσμευε, δεδομένου ότι η συμφωνία που έχει πετύχει με τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός Μέι έχει απορριφθεί δύο φορές (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο) με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση, πάντως, εξέφρασε σήμερα την βούλησή της να προσπαθήσει να φέρει εκ νέου τη συμφωνία για μια τρίτη ψηφοφορία επί του περιεχομένου της την ερχόμενη Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει δηλώσει ότι μόνον εάν το περιεχόμενό της είναι σοβαρά διαφοροποιημένο, θα μπορούσε ο ίδιος να επιτρέψει να τεθεί εκ νέου προς ψήφιση ενώπιον του σώματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.