ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία στα κατεχόμενα για την «βουτιά» της τουρκικής λίρας

13:31 - 28 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την «βουτιά» της τουρκικής λίρας
Η τουρκική λίρα μειώθηκε κατά 4% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, της λίρας στερλίνας και του ευρώ, τις τελευταίες τρεις ημέρες, με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία των κατεχομένων της Κύπρου.

Ο Τ/κ οικονομολόγος Dervis Kemal Deniz δήλωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα επηρεάσει το ψευδοκράτος περισσότερο από την Τουρκία, διότι η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη φέτος οικονομική βοήθεια στις κατοχικές αρχές, σημειώνει το sigmalive.

Στο ίδιο  πλαίσιο, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Yeni Duzen» αναφέρει ότι η υποτίμηση τις τουρκικής λίρας έχει εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομία του ψευδοκράτους. Ο οικονομολόγος Mustafa Besim, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ανάπτυξης των κατεχομένων, ανέφερε στην εφημερίδα ότι πρέπει να συμπεριληφθεί ένας μηχανισμός στο οικονομικό πρωτόκολλο που συζητείται με την Τουρκία για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας πριν οι  κραδασμοί από την υποτίμηση του TL γίνουν αισθητοί.

Ο «υπουργός» Οικονομικών  του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι υπήρχαν θέματα για τα οποία δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το οικονομικό πρωτόκολλο που συζητήθηκε μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας. Ο Ντενκτάς δήλωσε στο BRT ότι ακόμα και αν υπογραφεί το πρωτόκολλο, η εισροή χρημάτων στο ψευδοκράτος δεν θα αρχίσει πριν από τον Ιούνιο.

Υπογραμμίζοντας ότι το 2019 θα ήταν ένα "πολύ δύσκολο έτος", ο Ντενκτάς δήλωσε: "[...] Έχουμε φτάσει στα τέλη Μαρτίου και δεν μπορούμε ακόμα να φτάσουμε στο στάδιο της υπογραφής [του πρωτοκόλλου]. Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του Απριλίου και το πρωτόκολλο υπογραφεί τον Μάιο, η εισροή χρημάτων θα συμβεί τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή οι επενδύσεις θα ξεκινήσουν αργά, θα επηρεάσουν την οικονομία μέχρι το τέλος του έτους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.