ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Προς ήττα Ερντογάν και στην Κωνσταντινούπολη-Ετοιμάζει προσφυγές

14:58 - 01 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Τουρκία: Προς ήττα Ερντογάν και στην Κωνσταντινούπολη-Ετοιμάζει προσφυγές
Προβάδισμα της αντιπολίτευσης με λίγο παραπάνω από 25.000 ψήφους δίνουν οι κάλπες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το 99,95% των ψήφων έχουν καταμετρηθεί, σε μία άνευ προηγουμένου «ψυχρολουσία» για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές. Την ίδια στιγμή, για 300.000 άκυρες ψήφους κάνει λόγο το AKP του Ερντογάν, ενώ ευελπιστεί να κερδίσει και την Άγκυρα μετά τις σχετικές προσφυγές.

Όπως ανακοίνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο υποψήφιός του, Εκρέμ Ιμάμογλου, προηγείται με 25.158 του υποψηφίου του κυβερνώνοντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με την καταμέτρηση να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι, ο Ιμάμογλου είχε ήδη αλλάξει το βιογραφικό του στο Twitter και εμφανιζόταν ως «δήμαρχος της Μεγάλης Κωνσταντινούπολης», ενώ υποσχέθηκε να διοικήσει την πόλη με πλήρη διαφάνεια.

Το προβάδισμα των περίπου 25.000 ψήφων επιβεβαίωσε και ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, τέως πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, o οποίος ωστόσο τόνισε πως η καταμέτρηση συνεχίζεται, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στο εκλογοδικείο, καθώς όπως είπε, «περισσότερες από 300.000 ψήφοι είναι άκυρες». Τόσο ο Γιλντιρίμ όσο και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν τη νίκη τους στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην καταμέτρηση των ψήφων μετά τη δήλωσή του είναι «καινούργιες και για εμάς».

Νωρίτερα το AKP είχε ανακοινώσει πως περιμένει να ανατραπεί το αποτέλεσμα στην Άγκυρα, με τον δήμο να περνάει στα χέρια του δικού του υποψηφίου, μετά τις προσφυγές. Το κόμμα χάνει τον έλεγχο της πρωτεύουσας για πρώτη φορά από το 2001.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει τα σχόλια του ξένου Τύπου περί ήττας του στις τοπικές εκλογές, δηλώνοντας απολύτως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. «Το τουρκικό έθνος μας έχει αναδείξει νικητές επί 15 εκλογικές αναμετρήσεις» τόνισε, αναφέροντας πως 56 δήμοι θα είναι υπό τον έλεγχο του AKP μετά τις χθεσινές εκλογές.

Φύγαμε για… προσφυγές

Όποιο κι αν θα είναι το αποτέλεσμα της μάχης της Κωνσταντινούπολης, της οικονομικής και δημογραφικής καρδιάς της χώρας, ο Ερντογάν έχει ήδη καταγράψει μια ηχηρή ήττα χάνοντας την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς έρχεται πρώτος με 50,90% των ψήφων, έναντι 47,06% που λαμβάνει ο υποψήφιος της πλειοψηφίας Μεχμέτ Οζασεκί.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι δεν θα επιτρέψει να χάσει τις δύο κύριες πόλεις της Τουρκίας χωρίς να κάνει τίποτα, το AKP ανακοίνωσε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας πως θα καταθέσει προσφυγές για να επανεξετασθεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, τα οποία θεωρεί άκυρα.

Σύμφωνα με το Ανατολή, 290.000 ψήφοι καταμετρήθηκαν ως άκυρες στην Κωνσταντινούπολη και 90.000 στην Άγκυρα.

Φοβούμενη νοθεία, η αντιπολίτευση κάλεσε από την πλευρά της τους παρατηρητές να μην φύγουν από τα εκλογικά τμήματα, ακόμη και «να μην κοιμηθούν για 48 ώρες».

Ο πρόεδρος Ερντογάν προτίμησε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας να επικεντρωθεί στη νίκη του σε εθνική κλίματα, καθώς ο συνασπισμός που σχηματίσθηκε από το AKP και τους υπερεθνικιστές του MHP κέρδισε 51,67% στο σύνολο των ψηφοφοριών, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:14 - 01 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.