ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας

08:17 - 04 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας
Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν την Τετάρτη στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο του NATO. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση για την ατζέντα της συνάντησης, με την Άγκυρα ωστόσο να απαντά και να τονίζει πως δε συζητήθηκαν όσα ανέφερε η αμερικανική πλευρά.

Για τις «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες» της ενδεχόμενης «μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης» στη Συρία προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο του NATO, του οποίου οι δύο χώρες είναι μέλη, ο Πομπέο «εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ζήτημα της βορειοανατολικής Συρίας», σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης στον Τούρκο ομόλογό του την «ανησυχία» του για την «δυνητική αγορά από την Τουρκία» του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Η διαφωνία για το ζήτημα αυτό πυροδοτεί έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις από την αρχή της εβδομάδας.

Ο Πομπέο ζήτησε επίσης να υπάρξει «διευθέτηση το συντομότερο» των ποινικών υποθέσεων «στις οποίες ενεπλάκησαν αμερικανοί πολίτες» ή εργαζόμενοι σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία που «φυλακίστηκαν άδικα» από τις τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων και του διωγμού χιλιάδων φερόμενων ως οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα που η Άγκυρα χαρακτηρίζει εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντσχετικά με τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της διπλωματίας ΗΠΑ - Τουρκίας.

Η Άγκυρα κατηγόρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι έδωσε παραπλανητική εικόνα για τη συζήτηση που είχαν οι κ. Πομπέο και Τσαβούσογλου. Το δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής του Μάικ Πομπέο με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμπεριλάμβανε «ζητήματα που δεν εθίγησαν» στη διάρκεια της συνομιλίας τους, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του, μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όπως υποστήριξε, το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ «όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνάντησης, αλλά επίσης εμπεριέχει ζητήματα που δεν εγέρθηκαν καν κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας συνάντησης».

«Προφανώς προετοιμάστηκε πριν από τη συνάντηση» πρόσθεσε ο κ. Ακσόι για να καταλήξει: «Η συμμαχία μας φυσικά απαιτεί τέτοιου είδους ανακοινώσεις να συντάσσονται με μεγαλύτερη προσοχή».

Τελευταία τροποποίηση στις 08:27 - 04 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.