ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Θα στηρίξουμε τους αγρότες σε περίπτωση άτακτου Brexit

18:17 - 08 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Θα στηρίξουμε τους αγρότες σε περίπτωση άτακτου Brexit
Την στήριξη της σε Ευρωπαίους αγρότες θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε περίπτωση άτακτης αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, κ. Φιλ Χόγκαν, τονίζοντας με βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει σημαντική αναστάτωση σε ορισμένες γεωργικές αγορές, εάν το γεγονός αυτό δεν τεθεί υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην προστασία της γεωργίας και των γεωργικών συμφερόντων των πολιτών της ΕΕ και η «Κοινή Γεωργική Πολιτική διαθέτει εργαλεία τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς και να λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας, όπως η δημόσια παρέμβαση, η ιδιωτική αποθεματοποίηση, η πρόληψη κρίσεων και η διαχείριση κινδύνων».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους μέτρα, καθώς και κρατικές ενισχύσεις στο παρελθόν, για παράδειγμα κατά την περίοδο 2014-16, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανισορροπία στην αγορά και να βοηθήσει τους αγρότες που αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμη ταμειακή δυσχέρεια.

«Η έγκαιρη παρέμβαση έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει όχι μόνο στήριξη στους γεωργούς, αλλά εξασφαλίζει εμπιστοσύνη στην αγορά για τη δέσμευση της Επιτροπής στον αγροδιατροφικό τομέα. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή διαθέτει σημαντική πείρα όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων στήριξης της αγοράς σε περιπτώσεις σημαντικών διαταραχών», ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας.

Επίσης, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα, στη βάση δεδομένων της για την πρόσβαση στην αγορά, λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες που ενδέχεται να εφαρμόσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις εισαγωγές του από την ΕΕ σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Βασίζεται σε πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η βάση δεδομένων περιέχει πληροφορίες για 121 χώρες, και από σήμερα, παρέχει το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης για τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και για οποιουσδήποτε άλλους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.