ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιμένουν

16:13 - 10 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Ντράγκι: Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιμένουν
Βέλη κατά της πολιτικής προστατευτισμού που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, προειδοποιώντας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα των τιμών.

Στον απόηχο των απειλών Τραμπ για την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο κεντρικός τραπεζίτης παρενέβη, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της εμπορικής πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Ο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επανεξετάσει τα αρνητικά επιτόκια. «Για να λάβουμε κάποια απόφαση για τα αρνητικά επιτόκια πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι η επίδρασή τους στους τραπεζικούς ισολογισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε επίσης ότι η EKT θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019 και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι νωρίς να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον τρίτο γύρο των TLTROs και ότι αυτό θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

«Οι πιέσεις στην οικονομία αποδίδονται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, στον προστατευτισμό και σε δευτερεύοντες παράγοντες», σημείωσε ο Ντράγκι. «Θα κάνουμε χρήση των εργαλείων μας ώστε να επαναφέρουμε το ρυθμό αύξησης των τιμών πλησίον και κάτω του 2%», τόνισε σημειώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η επιδείνωση των πληθωριστικών τάσεων οφείλεται στο αρνητικό risk premium, κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Ο Ντράγκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι για να μπορέσει η νομισματική πολιτική να είναι πλήρως αποτελεσματική, θα πρέπει τα κράτη να υιοθετήσουν επιπλέον υποστηρικτικές πολιτικές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναμενόταν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.