• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ευρωκοινοβούλιο: Ένα άτακτο Brexit θα βλάψει πολίτες και οικονομία!

17:13 - 10 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Με επείγουσα δήλωση της Διάσκεψης των Προέδρων και της Διαπραγματευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Brexit, ενόψει της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Απριλίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάσσεται υπέρ της άποψης ότι, μία άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, θα βλάψει τους πολίτες και την οικονομία και θα πρέπει ν’ αποφευχθεί.

Υποστηρίζει δε ότι, όταν η Πρωθυπουργός Μέι  έρθει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να έρθει με άδεια χέρια.

Αναμένουμε από την πρωθυπουργό να αναφέρει ποιες είναι οι προοπτικές των διακομματικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος και τα αναμενόμενα αποτελέσματα τους και εάν υπάρχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υποστήριξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Εάν όχι, θα πρέπει να αναφέρει σαφώς την πορεία προς τα εμπρός (είτε πρόκειται για δημοψήφισμα, γενικές εκλογές είτε για ανάκληση του άρθρου 50).

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση στα ελληνικά (σε ελεύθερη μετάφραση)

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε στενή μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι η αβεβαιότητα που αφορά το Brexit, που πλήττει τους πολίτες μας και τις επιχειρήσεις μας, πρέπει να τερματιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επικροτούσε ταχεία και θετική έκβαση του διεξαγόμενου διακομματικού διαλόγου και θα υποστήριζε την αναβάθμιση της πολιτικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συμμετοχή είτε στην τελωνειακή ένωση είτε στην ενιαία αγορά, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ - αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών, ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και αυτονομία της λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η άτακτη έξοδος θα βλάψει τους πολίτες και την οικονομία και πρέπει να αποφευχθεί.

Επομένως, πιστεύουμε ότι όταν η Πρωθυπουργός Μέι  έρθει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να έρθει με άδεια χέρια. Αναμένουμε από την πρωθυπουργό να αναφέρει ποιες είναι οι προοπτικές των διακομματικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος και τα αναμενόμενα αποτελέσματα τους και εάν υπάρχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υποστήριξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Εάν όχι, θα πρέπει να αναφέρει σαφώς την πορεία προς τα εμπρός (είτε πρόκειται για δημοψήφισμα, γενικές εκλογές είτε για ανάκληση του άρθρου 50).

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παράσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια παράταση η οποία θα πρέπει να διατυπωθεί κατάλληλα ώστε να τηρείται η αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και σε καμία περίπτωση δεν θα  επιτρέπεται η επανέναρξη της Συμφωνίας Απόσυρσης ή η έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις.

Το Brexit δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή της ΕΕ από την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Είναι η υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περίπτωση μακρύτερης παράτασης, να συμμετάσχει στις εκλογές της ΕΕ. Υπό αυτές τις συνθήκες, το Κοινοβούλιο, σεβόμενο πλήρως τα δικαιώματα όλων των Μελών του, θα διατηρεί πάντοτε την ακεραιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπρέπειά του.

Καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργήσει εν προκειμένω.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 17:50 - 10 Απρ 2019
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman