ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το Brexit

07:29 - 11 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το Brexit
Μετά από 8 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στη Μεγάλη Βρετανία για να εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης και να αποφευχθεί ένα άτακτο BREXIT.


Η προϋπόθεση που θέτει η Ευρώπη για την παράταση είναι να συμμετάσχει η Βρετανία στις Ευρωεκλογές, στις 23 Μαίου εφόσον τύποις παραμένει ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εαν η Βρετανία δεν πραγματοποιήσει Ευρωεκλογές θα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

Κατά τις διαπραγματεύσεις η Γερμανία διαφώνησε με τη Γαλλία, με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν να υποστηρίζει οτι η παράταση κάνει μεγαλύτερη ζημιά από το άτακτο Brexit και τη Γερμανία να θέλει να δωθεί η παράταση. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, έλειπε από τη συνεδρίαση λόγω θανάτου της μητέρας της και τελικά ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν αυτός που επέβαλε την συμφωνία για την παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούν οτι με αυτή την παράταση η κυβέρνηση Μέι η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο θα καταφέρει να διαχειριστεί πολιτικά την υπόθεση στο εσωτερικό της χώρας και οτι τελικά θα βρεθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί και τα δυο μέρη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στη συνέντευξη Tύπου μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε το Λονδίνο να μην σπαταλήσει αυτόν τον χρόνο που του δόθηκε από την ΕΕ, αν και όπως τόνισε, ήταν λιγότερος από όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε ότι οι σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ μέχρι την 31η Οκτωβρίου δεν απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία, συνεπώς δεν θεωρεί ότι η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι εκείνη την περίοδο θα επηρεάσει τη λειτουργία της Ένωσης. “Η θητεία μου λήγει την 1η Νοεμβρίου. Συνεπώς αν υπάρξει νέα συνάντηση για το Brexit την 31η Οκτωβρίου, μπορεί να καθυστερήσει για μερικά λεπτά της ώρας η αποχώρησή μου» δήλωσε, αστειευόμενος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:27 - 11 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.