ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισραήλ: Νίκη Νετανιάχου στις εκλογές και επίσημα

08:30 - 12 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Επίσημα νικητής των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων. Το Λικούντ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα για πέμπτη φορά.

Το Λικούντ θα καταλάβει 36 έδρες στη νέα Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, ενώ το Μπλε και Λευκό Κόμμα του απόστρατου αρχηγού του γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς εξασφάλισε 35.

Το κόμμα του απερχόμενου υπουργού Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ και της απερχόμενης υπουργού Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ, η Νέα Δεξιά, δεν μπαίνει στην Κνέσετ, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των ψήφων (3,25%) για να αναδείξει μέλη του στην ισραηλινή Βουλή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τη 17η Απριλίου, διευκρίνισε η εκλογική επιτροπή.

Το υπερορθόδοξο κόμμα Σας μετατρέπεται στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Κνέσετ, με 8 έδρες, ενώ το επίσης θρησκευτικό Ενωμένο Κόμμα της Τορά και του Ιουδαϊσμού έχασε μεν μια έδρα, αλλά διατηρεί 7.

Οι Εργατικοί περιορίστηκαν στις 6 έδρες, όπως και το αραβικό κόμμα Χαντάς-Ταλ, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου του πρώην υπουργού Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν και η συμμαχία της Ενωμένης Δεξιάς θα καταλάβουν από πέντε έδρες.

Το κόμμα του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών Μοσέ Καλόν, το κεντρώο Κουλάνου, το αριστερό Μερέτς και το μεικτό αραβικό ψηφοδέλτιο Ραάμ-Μπαλάντ περιορίζονται σε τέσσερις έδρες.

Με την υποστήριξη τόσο θρησκευτικών όσο και δεξιών κομμάτων, ο Νετανιάχου, που εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2009, μπορεί να υπολογίζει σε μια πλειοψηφία 65 εδρών.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες Πέμπτη ότι εξακολουθούσαν να καταγράφονται αρκετά τεχνικά προβλήματα στην καταμέτρηση των ψήφων και κόμματα της δεξιάς απαίτησαν να γίνει ανακαταμέτρηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:38 - 12 Απρ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.