ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ:Έτοιμη να επιβάλει δασμούς ύψους 20 δισ. σε αμερικανικά προϊόντα

17:46 - 13 Απρ 2019 | Ειδήσεις
ΕΕ:Έτοιμη να επιβάλει δασμούς ύψους 20 δισ. σε αμερικανικά προϊόντα
Μαίνεται η «διαμάχη» Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τις επιχορηγήσεις στην Airbus. Η Κομισιόν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλει αντισταθμιστικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι οι Βρυξέλλες έχουν καταρτίσει μία λίστα με αμερικανικές εισαγωγές, στις οποίες ενδεχομένως να επιβληθούν δασμοί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Ευρώπη για κυρώσεις σε προϊόντα, ύψους 11 δις. δολαρίων.

Οι οικονομικές επιχορηγήσεις της Airbus είναι το «μήλον της έριδος» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι ΗΠΑ τις χαρακτηρίζουν «παράνομες» και άδικες», ενώ έχουν καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), προκειμένου να γίνει γνωστό το ακριβές ύψος αυτών των επιχορηγήσεων και να επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις.

Στην ίδια ενέργεια έχει προβεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ψέγει την Ουάσινγκτον για «παράνομη» κρατική χρηματοδότηση στην Boeing, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στην Airbus.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του WTO στο αίτημα της Γηραιάς Ηπείρου δε θα εκδοθεί πριν τον Μάρτιο του 2020, ενώ σχετικά με τις ΗΠΑ, η απόφαση αναμένεται μετά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με το Reuters.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:20 - 13 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.