ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη ημέρα

10:01 - 16 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη ημέρα
Παγκόσμια θλίψη προκάλεσε η εικόνα της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε έργα ανοικοδόμησης του ιστορικού μνημείου μετά την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του. «Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν στη Νοτρ Νταμ», ανακοινώθηκε από τους πυροσβέστες. Παράλληλα, ξεκινούν οι συζητήσεις με ειδικούς και αρχιτέκτονες, ενώ ένας δισεκατομμυριούχος έλαβε την απόφαση να δωρίσει 100 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του μνημείου.

«Η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο, όμως δεν έχει σβήσει εντελώς», επεσήμανε ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από τον εμβληματικό καθεδρικό ναό στο Παρίσι, ενώ πρόσθεσε ότι το ερώτημα πλέον είναι να μάθουμε «πώς θα συμπεριφερθεί το κτίριο», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς έχει αποσοβηθεί, το ζήτημα είναι δομικό: να δούμε πώς θα αντισταθεί το κτίριο στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά της νύκτας», επεσήμανε ο Γάλλος υφυπουργός λίγο πριν τις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας).

«Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) μια συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτιρίων στη Γαλλία για να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε αν η δομή είναι σταθερή και αν οι πυροσβέστες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό για να συνεχίσουν το έργο τους», κατέληξε ο Νουνές.

«Μια τόσο μεγάλη φωτιά έχει επιπτώσεις στις δομές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι σταθερές ώστε να επιτρέψουμε στους άνδρες μας να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Το έκαναν στη διάρκεια αυτής της νύκτας με πολλή γενναιότητα στα κωδωνοστάσια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από το εσωτερικό και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους», εξήγησε ο ίδιος.

«Χωρίς την επέμβασή τους (των πυροσβεστών), η οποία έγινε με κίνδυνο τη ζωή τους, είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταρρεύσει», τόνισε ο Νουνές.

Δωρεές για την αποκατάσταση

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας αποφάσισε να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. 

Ο λόγος για τον Francois-Henri Pinault, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Kering, που κατέχει, μεταξύ άλλων, τα brands Gucci, Yves Saint Laurent και Alexaner McQueen, ενώ είναι και πρόεδρος της Artemis, της εταιρείας holding που ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Pinault.

«Αυτή η τραγωδία πλήττει όλους τους Γάλλους και όλους αυτούς που είναι συνδεδεμένοι με τις πνευματικές αξίες. Αντιμέτωποι με μια τέτοια τραγωδία, όλοι θέλουν να αναβιώσουν αυτό το κόσμημα της κληρονομιάς μας όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο πατέρας μου κι εγώ αποφασίσαμε να εκταμιεύσουμε από τα κεφάλαια του Artemis το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για να συμμετέχουμε στην προσπάθεια που θα είναι απαραίτητο να γίνει για την πλήρη αναστήλωση της Notre-Dame». αναφέρει στην ανακοίνωσή του μέσω της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη "δωρεά" 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων "Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της", υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Ο βασιλιάς του Κρενζαμπό, της πρωτεύουσας του βασιλείου του Σανουί, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ακτής Ελεφαντοστού, στη δυτική Αφρική, θα κάνει μια δωρεά για την ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, όπου το 1687 βαπτίστηκε ο Λουδοβίκος Ανιαμπά, ένας πρίγκιπας του βασιλείου «Είμαι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμβούλους μου, θα κάνουμε μια δωρεά για την ανοικοδόμηση του μνημείου αυτού», δήλωσε ο βασιλιάς Αμόν Ν΄Ντουφού Ε'.

Δήμαρχος Παρισιού: Διεθνής διάσκεψη δωρητών

Tη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον εμβληματικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πρότεινε η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό.

Σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η δήμαρχος του Παρισιού διηγήθηκε πως βρισκόταν στο γραφείο της όταν είδε τους πρώτους καπνούς να αναδύονται από τον ναό. Αμέσως, όπως είπε, έφυγε για να πάει στον καθεδρικό ναό. «Τα συναισθήματα που ανακαλώ είναι η θλίψη και ο φόβος» ανέφερε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς τους πυροσβέστες που επιχείρησαν με «απίστευτο θάρρος». «Τους οφείλουμε ένα ευχαριστώ.. δεν θα μπορούσα να φανταστώ το Παρίσι χωρίς τη Notre Dame» πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:44 - 16 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.