ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμπανάκι Fitch για τις προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών

18:18 - 16 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Καμπανάκι Fitch για τις προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών
Οι επίμονες πιέσεις στην κερδοφορία, ο υψηλός ανταγωνισμός και οι συνθήκες χαμηλών επιτοκίων αποτελούν ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Όπως υπογραμμίζει ο οίκος, τα αποτελέσματα από τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης(SREP) της ΕΚΤ ίσως υποχρεώσουν ορισμένες τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες ενδυνάμωσης του πλαισίου διαχείρισης ρίσκου. «Η αύξηση των δαπανών για αποτελεσματικότερο risk management θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, υποτονικών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και έντονου ανταγωνισμού», επισημαίνεται στην έκθεση της Fitch. Και οι έντονες πιέσεις στην κερδοφορία θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, περιορίζοντας βραχυπρόθεσμα περιθώρια για βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας», σημειώνεται αν και η Fitch συμπληρώνει ότι η ενδυνάμωση του πλαισίου διαχείρισης ρίσκου λειτουργεί θετικά.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης και πολύ χαμηλά επιτόκια. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητεί τρόπους να μετριάσει τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός κλιμακούμενου επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων(deposit rate), το οποίο βρίσκεται στο -0,4% από τον Μάρτιο του 2016. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης συγκέντρωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.