ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος: Ζήσε Μάη μου…

12:03 - 17 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος: Ζήσε Μάη μου…
Πάνω από μία τριετία, τουλάχιστον, θα χρειαστεί η θεσμοθέτηση κανόνων προστασίας «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την έγκριση των οποίων αποφάσισε με «τυμπανοκρουσίες» η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Κατ’ αρχήν οι νέοι κανόνες, που υιοθετήθηκαν με 591 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 33 αποχές και θεσπίζουν νέα, πανευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που αποκαλύπτουν παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, έχουν μόνον ΑΤΥΠΑ συμφωνηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κατά δεύτερον, η νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να εγκριθεί και από όλους τους υπουργούς της ΕΕ, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα αν ληφθεί υπόψη ότι, προς το παρόν μόνο 10 χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) παρέχουν πλήρη νομική προστασία, σε όσους καταγγέλλουν σκάνδαλα εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Στις υπόλοιπές χώρες, η προστασία είναι είτε μερική, είτε αφορά μόνο συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας ή κατηγορίες υπαλλήλων.

Και τέλος, όταν και όποτε η νομοθεσία εγκριθεί από τους υπουργούς όλων των κρατών μελών της ΕΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις θα έχουν στην…διάθεση τους, δύο χρόνια για να συμμορφωθούν με τους κανόνες.!!!

Κατά τα άλλα, με το νέο σύστημα,  για την προστασία και την ενθάρρυνση μαρτύρων να καταγγείλουν παραβάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, που ενέκρινε η Ολομέλεια της Ευρωβουλής,  οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θα μπορούν να διαλέξουν να υποβάλουν καταγγελίες εντός ή εκτός εργασίας τους 

Θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας εναντίον των τιμωρητικών πρακτικών από εργοδότες ενώ, όσοι αποκαλύπτουν πληροφορίες για παράνομες ή επιβλαβείς δραστηριότητες στο πλαίσιο της εργασίας τους θα προστατεύονται καλύτερα.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.