ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόρεια Μακεδονία:Σε «ρυθμό» προεδρικών εκλογών - Προβάδισμα Πεντάροφσκι στις δημοσκοπήσεις

18:06 - 17 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Βόρεια Μακεδονία:Σε «ρυθμό» προεδρικών εκλογών - Προβάδισμα Πεντάροφσκι στις δημοσκοπήσεις
Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στη Βόρεια Μακεδονία με τον Στέβο Πεντάροφσκι να προηγείται με διαφορά τεσσάρων με πέντε ποσοστιαίων μονάδων της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία είναι η υποψήφια της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών των Σκοπίων αναδεικνύουν τον υποψήφιο των δύο αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Μπλέριμ Ρέκα να υπολείπεται αρκετά των αντιπάλων του.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που εκτιμάται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαϊου, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, είναι στις εκλογές αυτές ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE.

Η δεύτερη θητεία του απερχόμενου Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

Η θητεία του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας διαρκεί πέντε χρόνια. Οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:15 - 17 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.