ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές στην Αίγυπτο

19:30 - 20 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές στην Αίγυπτο
Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα οι Αιγύπτιοι, πρώτη ημέρα του τριήμερου δημοψηφίσματος επί των συνταγματικών αλλαγών που θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2030 και να ενισχύσουν τον ρόλο του ισχυρού στρατού.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι υποστηρικτές του Σίσι λένε πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να του δοθεί περισσότερος χρόνος να ολοκληρώσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι επικριτές, από την άλλη πλευρά, λένε πως έτσι ο Σίσι θα συγκεντρώσει περισσότερη εξουσία στα χέρια του και θα επιστρέψει το απολυταρχικό μοντέλο στην Αίγυπτο.

Ενώ οι αλλαγές αναμένεται πως θα περάσου, παρατηρητές λένε πως η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα αποτελέσει δοκιμασία για τη δημοφιλία του Σίσι, που έχει πληγεί από τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί από το 2016. Ο Σίσι επανεξελέγη πέρυσι με 97% των ψήφων, με τη συμμετοχή στις εκλογές εκείνες να ανέρχεται σε 41%.

Η μικρή αντιπολίτευση της χώρας ζήτησε από τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν κατά των αλλαγών και όχι να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμαόπως έκαναν στις προεδρικές εκλογές.

Αν εγκριθούν, οι τροποποιήσεις θα οδηγήσουν σε παράταση της τρέχουσας θητείας του Σίσι στα έξι χρόνια, από τέσσερα που είναι σήμερα, και θα του δώσουν τη δυνατότητα να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για μια τρίτη εξαετή θητεία το 2024.

Θα έδιναν επίσης στον πρόεδρο τον έλεγχο στον διορισμό επικεφαλής δικαστών και του δημόσιου εισαγγελέα. Θα επιφόρτιζαν τον στρατό με την προστασία «του συντάγματος και της δημοκρατίας και της θεμελιώδους σύστασης της χώρας και της αστικής φύσης της».  

Οι αντίπαλοι λένε πως επιχειρείται να περάσουν στα γρήγορα οι αλλαγές, χωρίς τον πρέπων έλεγχο.

Ο αλ Σίσι ήρθε στην εξουσία όταν καθοδήγησε, ως υπουργός άμυνας, την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013. Εξελέγη πρόεδρος έναν χρόνο αργότερα και κέρδισε πέρυσι μια δεύτερη τετραετή θητεία.

Υπό την προεδρία του Σίσι, η Αίγυπτος, έγινα επιχειρήσεις καταστολής των διαφωνούντων, ενώ τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο.

Η Αιγυπτιακή βουλή των 596 μελών, στην οποία κυριαρχούν οι υποστηρικτές του Σίσι, ενέκρινε τις τροποποιήσεις την Τρίτη, με 531 υπέρ και 22 κατά.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 61 εκατ. Αιγύπτιοι από τους 100 εκατ. που είναι ο πληθυσμός της χώρας. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την τελική ψηφοφορία της Δευτέρας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.