ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία - Εκλογές: Αυξημένο το προβάδισμα των Σοσιαλιστών

08:12 - 22 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Νέα δημοσκόπηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Ισπανίας την προσεχή Κυριακή στις 28 Απριλίου, αναδεικνύει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) στην πρώτη θέση και με αυξημένο προβάδισμα, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Αυτή είναι η τρίτη δημοσκόπηση μέσα σε δύο ημέρες που καταγράφει ότι το PSOE αυξάνει το προβάδισμα του, αλλά ταυτόχρονα πως η δυνητική συμμαχία τριών κομμάτων του φάσματος από την κεντροδεξιά ως την άκρα δεξιά -- Λαϊκό Κόμμα (PP), Πολίτες (Ciudadanos), Vox -- μπορεί να πάρει την πλειοψηφία των εδρών στην ισπανική εθνική αντιπροσωπεία.

Ο Σάντσεθ θα μπορέσει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός εάν εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον δύο από ένα φάσμα κομμάτων -- ανάμεσά τους το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos και μια καταλανική παράταξη που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και, παρότι τον είχε υποστηρίξει όταν υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της τότε κυβέρνησης του PP τον περασμένο Ιούνιο, τον εξανάγκασε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, όταν καταψήφισε το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού -- κατά τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 που δημοσιεύει η εφημερίδα ABC.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι πως το 33% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Οι Σοσιαλιστές οδεύουν να εξασφαλίσουν 31,5% των ψήφων και από 134 ως 139 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο των 350 εδρών, ήτοι 54 περισσότερες από ό,τι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2016.

Το ποσοστό του PSOE του Σάντσεθ καταγράφει αύξηση κατά 0,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του ίδιου ινστιτούτου που δημοσίευσε η εφημερίδα τη 16η Απριλίου και κατά 5 μονάδες από μια δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο.

Δεύτερο κόμμα οδεύει να αναδειχθεί το PP, με 20,1% των ψήφων (-0,8% σε σχέση με τη 16η Απριλίου). Το παραδοσιακό κόμμα της ισπανικής δεξιάς θα καταλάβει 81 ως 86 έδρες στο κοινοβούλιο, χάνοντας 56 σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, πάντα κατά τη δημοσκόπηση.

Οι Πολίτες οδεύουν να εξασφαλίσουν 13,9% και 42-44 έδρες, από 32 στην απερχόμενη ισπανική Βουλή.

Το νεοπαγές ακροδεξιό κόμμα Βοξ οδεύει να γίνει το τέταρτο ισχυρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα (30-32) μολονότι, εξασφαλίζοντας το 11,4% των ψήφων, θα υπολείπεται του Ποδέμος, το οποίο προβλέπεται να λάβει 12,1% αλλά να εξασφαλίσει χαμηλότερο αριθμό εδρών (27). Το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος είναι μειωμένο κατά 0,4% σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 16ης Απριλίου. Παρ' όλ' αυτά, θα είναι, εάν η πρόβλεψη επαληθευτεί, η πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που μια ακροδεξιά παράταξη θα καταλάβει έδρες στην ισπανική Βουλή.

Η δυνητική συμμαχία Λαϊκού Κόμματος, Πολιτών και Βοξ οδεύει να προσελκύσει το 45,4% των ψήφων και 153 ως 162 έδρες, αντιστοίχως 23 ως 14 λιγότερες από την πλειοψηφία (176).

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για λογαριασμό της εφημερίδας ABC διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 10.000 ψηφοφόρων από την 1η ως τη 19η Απριλίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±1%.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.