ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Κουβέντα να…γίνεται για τα όρια καρκινογόνων χημικών στα τρόφιμα!

11:55 - 29 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Κουβέντα να…γίνεται για τα όρια καρκινογόνων χημικών στα τρόφιμα!
Είμαστε σε συζήτηση με τις εθνικές κυβερνήσεις, για τον καθορισμό των ανωτάτων ορίων, χημικών καρκινογόνων ουσιών όπως το «ακρυλαμίδιο», σε ορισμένα τρόφιμα, διαβεβαιώνει (sic), με γραπτή του απάντηση, προς τον Μαλτέζο ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, FrancisZammitDimech, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κατάϊνεν.

Η απάντησή του, κάθε άλλο μπορεί να θεωρηθεί καθησυχαστική αφού, ο κοινοτικός Κανονισμός, για την μείωση της συμμετοχής χημικών καρκινογόνων ουσιών και δή του ακρυλαμιδίου, ισχύει από τον Απρίλιο του 2018 ενώ, όπως επεσήμανε στην ερώτησή του, ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής:

«Τα υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο, όπως το ακρυλαμίδιο, βρέθηκαν πρόσφατα στον καφέ και τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων και των τραγανιστών, σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ.»

Τι κάνει, λοιπόν η Κομισιόν, για να διασφαλίσει ότι τα επίπεδα χημικών ουσιών όπως το ακρυλαμίδιο παραμένουν χαμηλά και ότι η τήρηση αυτών των προτύπων είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική, ρωτούσε εύλογα ο ευρωβουλευτής.

Ακολουθεί η, καθόλου καθησυχαστική, απάντηση του Επιτρόπου.

Απάντηση Αντιπροέδρου Katainen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.4.2019)

«Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2158 της Επιτροπής για τη θέσπιση μέτρων μετριασμού και επιπέδων αναφοράς  της παρουσίας ακρυλαμιδίου στην τροφή ισχύει από τον Απρίλιο του 2018.

Ο κανονισμός προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή από όλους τους εμπλεκόμενους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων, μέτρα μετριασμού για τη μείωση της παρουσίας ακρυλαμιδίου σε ορισμένα τρόφιμα σε επίπεδα τόσο χαμηλα. Τα μέτρα άμβλυνσης που πρέπει να εφαρμοστούν λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος και τη φύση της εγκατάστασης.

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων μετριασμού, με δειγματοληψία και ανάλυση της παραγωγής τους, αποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου είναι κάτω από το επίπεδο αναφοράς.

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διενεργούν τακτικά επίσημους ελέγχους για να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με την οδηγία, ιδίως για να εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων εφαρμόζουν τα μέτρα μετριασμού.

Συμπληρωματικά προς τα μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2017/2158, τα ανώτατα όρια ακρυλαμιδίου σε ορισμένα τρόφιμα βρίσκονται υπό συζήτηση με τα κράτη μέλη.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 29 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.