ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σάντσεθ: Νίκη του μέλλοντος και ήττα του παρελθόντος

11:10 - 29 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Σάντσεθ: Νίκη του μέλλοντος και ήττα του παρελθόντος
«Το μέλλον νίκησε το παρελθόν» τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αναδείχτηκε στο μεγάλο νικητή των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Ο Σάντσεθ καλείται πλέον να αναζητήσει συμμαχίες, προκειμένου να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

«Αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορούμε να νικήσουμε την αντίδραση και την εξαπάτηση», τόνισε ο Σάντσεθ ευχαριστώντας τους 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους που εμπιστεύτηκαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Το πετύχαμε: το PSOE έχει κερδίσει τις εκλογές, νίκησε το μέλλον και το παρελθόν ηττήθηκε» επεσήμανε.

«Όχι συνεργασία με τον Ριβέρα» διαμηνύουν οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ζητούν από τον Σάντσεθ να μην συμφωνήσει σε μια συνεργασία με τους κεντροδεξιούς Πολίτες του Άλμπερτ Ριβέρα, όπως μεταδίδει η El Pais.

«Θα προχωρήσουμε με βάση τις αξίες μας, τις αξίες της Αριστεράς. No pasaran! Αυτό είναι πλέον σαφές» απαντά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών.

«Η στρατηγική του Σάντσεθ να ενσπείρει τον φόβο της Ακροδεξιάς λειτούργησε και το PSOE κατάφερε να ανακαταλάβει 1.980.000 ψηφοφόρους που το είχαν εγκαταλείψει μεταξύ 2015 και 2016. Με καταμετρημένο το 99,93% των ψήφων, κάπου 7.474.000 Ισπανοί έδειξαν ότι εμπιστεύονται τους Σοσιαλιστές» αναφέρει η ABC.

«Ο πορτοκαλί σχηματισμός των Πολιτών, που μετατράπηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη, φτάνει τις 57 έδρες και αν συνεργάζονταν με τον Σάντσεθ θα είχαν συνολικά 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους από τους 176 της απόλυτης πλειοψηφίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος των πολιτών, Άλμπερτ Ριβέρα, αρνήθηκε και πάλι χθες το βράδυ οποιαδήποτε επιλογή συμφωνίας με τον Σάντσεθ, επιλέγοντας να παραμείνει στην αντιπολίτευση» επισημαίνει η El Pais και συμπληρώνει:

«Χωρίς τον πορτοκαλί σχηματισμό, ο Σάντσεθ δεσμεύεται να συμφωνήσει με τους Podemos προσθέτοντας στην εξίσωση είτε το ERC είτε το JxC και το PNV».

«Η άνοδος των Σοσιαλιστών κατέστη δυνατή μόνο λόγω της αιμορραγίας που υπέστη ο μοβ σχηματισμός των Podemos. Η μεταφορά ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ακόμα ζωντανή, αν και αυτή τη φορά δούλεψε αντίστροφα απ΄ ό,τι το 2015 και το 2016. Έτσι, οι Podemos έχασαν 29 έδρες και απώλεσαν την τρίτη θέση στη Βουλή από τους Πολίτες.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είχε υποσχεθεί να ανοίξει διάλογο για μια ανανέωση της ηγεσίας εάν το κόμμα συγκέντρωνε λιγότερο από το 15% των ψήφων. Έμεινε στο 14,31%, αλλά το θεώρησε "αρκετό". Παρά την υποχώρησή τους, οι Podemos θα έχουν πιθανώς την ικανότητα να θέσουν όρους στην ημερήσια διάταξη της επόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ακριβώς τον στόχο που είχε ο αρχηγός τους για τις εκλογές αυτές» σημειώνει η ABC.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.