ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Παρακολουθεί με…ανησυχία τους Κούρδους απεργούς πείνας να…πεθαίνουν

12:24 - 29 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Παρακολουθεί με…ανησυχία τους Κούρδους απεργούς πείνας να…πεθαίνουν
Με …εκκλήσεις στην Τουρκία και με την έκφραση των σοβαρών ανησυχιών της, προσπαθεί η Κομισιόν να συμβάλλει στην λύση της απεργίας πείνας της βουλευτού του Κουρδικού Κόμματος (HDP) Λεϊλά Γκιουβέν και ακόμη 320 Κούρδων στις τουρκικές φυλακές αλλά και εκτός των φυλακών, που ξεπέρασαν τις 100 ημέρες απεργίας πείνας και έχουν φτάσει ήδη στα όρια του θανάτου!

Απαντώντας, πρόσφατα, σε γραπτή ερώτηση του Κύπριου ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Δημήτρη Παπαδάκη, ο Επίτροπος Hahn, προκαλεί την οργή των ενδιαφερομένων για την ζωή των απεργών πείνας στην Τουρκία, με τις διαβεβαιώσεις του ότι «η Κομισιόν παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση της βουλευτού LeylaGüven και άλλων απεργών πείνας και έχει ήδη απευθύνει έκκληση για τερματισμό της απεργίας πείνας"

Από τις 19 Φεβρουαρίου 2019, ωστόσο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής, είχε επισημάνει ότι, «δύο μήνες αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε δικαιώσει τον εκ των ηγετών του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αξιώνοντας την άμεση αποφυλάκισή του, η Τουρκία δεν έδειξε να συμμορφώνεται.»

Επικαλούμενος δε επιστολή που έστειλε ο  Σελαχατίν Ντεμιρτάς από τη φυλακή, ως κραυγή απελπισίας, επεσήμανε  ότι η κατάσταση των Κούρδων απεργών πείνας στην Τουρκία έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα.

Παρ’ όλα αυτά ο Επίτροπος Χαν, με την απάντηση του φανερώνει, ότι, όπως και σ’ άλλα θέματα, η Κομισιόν ουδέν μπορεί να πράξει, για να επηρεάσει ή να πιέσει την Τουρκία, για να σωθούν οι ζωές των 300 και πλέον Κούρδων απεργών πείνας.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του:

Απάντηση του κ. Hahn, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.4.2019)

«Η Επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση της βουλεύτριας LeylaGüven και άλλων απεργών πείνας και απευθύνει έκκληση για τερματισμό της απεργίας πείνας.

Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της του 2018 για την Τουρκία, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τους κρατουμένους στο ειδικό κέντρο κράτησης του Imralı, οι οποίοι δεν έχουν σχεδόν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, όπως αυτές εκφράστηκαν από την επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο κέντρο τον Απρίλιο του 2016.

Η Επιτροπή έχει καλέσει επίσης επανειλημμένα την Τουρκία να επιτρέψει τη δημοσίευση όλων των εκθέσεων  που εκκρεμούν, να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και να ανταποκριθεί στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την πάγια πολιτική μηδενικής όσον αφορά τα βασανιστήρια και τα ευρωπαϊκά πρότυπα κατά της απομόνωσης.

Η Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να προβεί στην εφαρμογή των υψηλότερων δημοκρατικών προτύπων και πρακτικών, μεταξύ άλλων όσον αφορά το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή έχει εκφράσει, και θα συνεχίσει να εκφράζει, τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις ελλείψεις σε αυτούς τους κρίσιμους για την προσχώρηση στην ΕΕ τομείς σε όλα τα επίπεδα της συνεχούς συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές, όπως το έπραξε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας της 15ης Μαρτίου 2019 στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το θέμα εκ του σύνεγγυς και η παρακολούθησή της θα αποτυπωθεί στην ετήσια έκθεση του 2019 για την Τουρκία.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:35 - 29 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.