ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πομπέο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα

16:08 - 01 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Πομπέο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα
«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες» διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναφορικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα μιλώντας στο Fox Business Network. Επανέλαβε πάντως ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη ακύρωσε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρι Σάναχαν, προκειμένου να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να συντονίσει καλύτερα το έργο της κυβέρνησης Τραμπ στη Βενεζουέλα, αλλά και την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σήμερα το απόγευμα, στην οποία πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα, πάντως, με το πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν λάβει εντολή να προετοιμαστούν για στρατιωτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα, όπως για παράδειγμα να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους.

Νωρίτερα ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας, αν και επανέλαβε τη στήριξή του στον Χουάν Γκουαϊδό, απέκλεισε την όποια συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτική επέμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα χθεσινά γεγονότα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό έχει καλέσει τους πολίτες να συνεχίσουν την επιχείρηση «Ελευθερία», υποστηρίζοντας ότι έχει πια και μεγάλο μέρος του στρατού στο πλευρό του. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο σε διάγγελμά του τα ξημερώματα συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι πέτυχαν όπως είπε να αποτρέψουν το «πραξικόπημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση της Κούβας ότι διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και απείλησε να γενικεύσει το αμερικανικό εμπάργκο και να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στη νήσο εάν δεν αποσύρει τις δυνάμεις που διατείνεται ότι έχει αναπτύξει η Αβάνα στη σύμμαχό της χώρα σε κρίση.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:15 - 01 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.