ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προστριβές μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Βενεζουέλα-Νέες συγκρούσεις στο Καράκας

21:58 - 01 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Προστριβές μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Βενεζουέλα-Νέες συγκρούσεις στο Καράκας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης από μεριάς των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ενώ την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη ακύρωσε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, προκειμένου να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να συντονίσει καλύτερα το έργο της κυβέρνησης Τραμπ στη Βενεζουέλα, αλλά και την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό.

Νέες συγκρούσεις στο Καράκας

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη στο Καράκας της Βενεζουέλας, ανάμεσα σε υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό και δυνάμεις της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς, ενός παραστρατιωτικού σώματος που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση της τάξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP, οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνά μπροστά από την αεροπορική βάση La Carlota, απ' όπου ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε χθες ότι έχει την υποστήριξη ομάδας στρατιωτών.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι με το πρόσωπο καλυμμένο, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που απαντούσαν με δακρυγόνα.

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από πρόσκληση του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί ως προσωρινός πρόεδρος από περίπου 50 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε, με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, στη «μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Βενεζουέλας» για την αποπομπή του Μαδούρο από την εξουσία.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας. Στη Λα Φλόριντα, διαδηλωτές κατήγγειλαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.