ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ:Εξετάζει «κατάλληλα μέτρα» κατά ΗΠΑ για τις επενδύσεις στην Κούβα

14:16 - 02 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
ΕΕ:Εξετάζει «κατάλληλα μέτρα» κατά ΗΠΑ για τις επενδύσεις στην Κούβα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή ακόμη και την επιβολή ανταποδοτικών κυρώσεων, μετά την απόφαση Τραμπ να επιτρέψει σε Αμερικανούς πολίτες να υποβάλλουν αγωγές σε βάρος επενδυτών με παρουσία στην Κούβα.

«Η Ε.Ε. θεωρεί πως η εξωχώρια εφαρμογή μονομερών περιοριστικών μέτρων ανιβαίνει στο διεθνές δίκαιο» και η Ε.Ε. θα λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μέτρων αυτών των ΗΠΑ», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η κ. Μογκερίνι πρόσθεσε πως τα βήματα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσφυγή των Βρυξελλών στον ΠΟΕ για το θέμα ή την ενεργοποίηση του σχετικού καταστατικού (blocking statute), το οποίο επιτρέπει σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αποτελούν αντικείμενο αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν οποιεσδήποτε ζημίες από Αμερικανούς που διεκδικούν αποζημιώσεις σε δικαστήρια της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι, η Ε.Ε, θα επιδιώξει επίσης υποστήριξη από άλλες χώρες, χωρίς να τις κατονομάζει. Ευρωπαϊκές καθώς και καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στον τουριστικό και ενεργειακό τομέα της Κούβας και η απόφαση του Τραμπ αναμένεται να εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και εταίρων.

Η κυβέρνηση Τραμπ ήρε τον περασμένο μήνα την εν ισχύ εδώ και πολλά χρόνια απαγόρευση σε πολίτες των ΗΠΑ να καταθέτουν αγωγές εναντίον ξένων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαν κατασχεθεί από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας μετά την επανάσταση του 1959 υπό τον Φιντέλ Κάστρο.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 02 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.