ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενεζουέλα: Κάλεσμα Γκουαϊδό στον στρατό - Το μήνυμα Πομπέο

11:22 - 05 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Βενεζουέλα: Κάλεσμα Γκουαϊδό στον στρατό - Το μήνυμα Πομπέο
Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό μετέβησαν σε στρατόπεδα και προσπάθησαν να παρακινήσουν το στρατό της χώρας να άρει τη στήριξή του στον πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο. «Ήρθε η ώρα της αλλαγής» διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

"Στόχος είναι να μεταφέρουμε το μήνυμά μας χωρίς να υποπέσουμε σε αντιπαράθεση, ούτε προκλήσεις", έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησε από τους Βενεζουελάνους να δώσουν ένα φυλλάδιο στους στρατιώτες προκειμένου να τους παρακινήσουν να γυρίσουν την πλάτη στον Μαδούρο, τέσσερις ημέρες αφού προσπάθησε χωρίς επιτυχία να προκαλέσει στρατιωτική εξέγερση, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Μέχρι στιγμής ο στρατός της Βενεζουέλας παραμένει πιστός στον πρόεδρο της χώρας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γκουαϊδό δεν πραγματοποίησε δημόσια εμφάνιση και η κινητοποίηση για την πρωτοβουλία του ήταν σχετικά μικρή μπροστά από τα τέσσερα στρατόπεδα του Καράκας όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Τα στρατόπεδα φυλούσαν η αστυνομία και μέλη της Εθνικής Βολιβαριανής Φρουράς εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν και να δώσουν τα φυλλάδια στους στρατιώτες.

Οι συγκεντρωμένοι διάβαζαν το κείμενο το οποίο καλούσε τους στρατιωτικούς "να ταχθούν (…) στην πλευρά της ειρηνικής μετάβασης"

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Γκουαϊδό φάνηκε να παραδέχεται ότι υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του στην αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση. "Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες για να την στηρίξουμε, για να στηρίξουμε το σύνταγμα", δήλωσε.

Μαδούρο σε στρατό: Να είστε έτοιμοι

Από την πλευρά του ο Μαδούρο κάλεσε τους στρατιωτικούς να "είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη μας, αυτό το ιερό έδαφος".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεσμεύθηκε να τιμωρήσει "τους προδότες" μετά την αποτυχημένη εξέγερση της Τρίτης.

ΗΠΑ - Κούβα

Οι ΗΠΑ θέλει πάση θυσία την ανατροπή του Μαδούρο. Χθες Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι "ήρθε η ώρα της αλλαγής".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες επεσήμανε στο Twitter ότι η χώρα του, σύμμαχος του Μαδούρο, "θα στηρίξει και θα συμβάλει πάντα στην επίλυση των διαφορών μέσω ενός διαλόγου που θα σέβεται την κυριαρχία των κρατών".

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 05 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.