ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Αποπέμφθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών για σκάνδαλο διαφθοράς

16:44 - 08 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Αποπέμφθηκε την Τετάρτη ο υφυπουργός Μεταφορών της Ιταλίας από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με αφορμή την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο προερχόμενος από τη Λέγκα Αρμάντο Σίρι έχει αποτελέσει αντικείμενο έντασης για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το θέμα απειλεί να διαλύσει τη συμμαχία καθώς η Λέγκα και το κίνημα των Πέντε Αστέρων (MS5),ανταγωνίζονται ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν αυτό τον μήνα.

Ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών και οικονομικός σύμβουλος του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, τέθηκε υπό έρευνα τον περασμένο μήνα επειδή φέρεται να δωροδοκήθηκε από έναν επιχερηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας και ο οποίος συνδεόταν με τη Μαφία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τόσο ο Σίρι όσο και ο επιχειρηματίας αρνήθηκαν ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο.

Το MS5, η υποστήριξη προς το οποίο στηρίζεται στην 'καθαρή' εικόνα του και τη σκληροπυρηνική στάση του κατά της διαφθοράς, επέμεινε ότι ο Σίρι έπρεπε να φύγει, ενώ ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του στο δικαστήριο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο MS5 και τη Λέγκα έχουν επιδεινωθεί ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, με τα δύο κόμματα να ενεργούν περισσότεροι ως πολιτικοί αντίπαλοι παρά ως κυβερνητικοί σύμμαχοι.

Οι εντάσεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας με τη διαφορά στις αποδόσεις των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδό της σε περισσότερους από δύο μήνες.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αποφάσισε την αποπομπή του Σίρι, ο ηγέτης του MS5 Λουίτζι Ντι Μάιο είπε πως είναι «πολύ υπερήφανος για την απόφαση» και επέμεινε πως ο συνασπισμός πρέπει να παραμείνει στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια παρά τους εσωτερικές διαφωνίες.

«Δεν είναι μια νίκη για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά για τους Ιταλούς», είπε ο Ντι Μάιο, ο οποίος πρόσθεσε πως η μετωπική καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί «επείγουσα εθνική ανάγκη».

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τον Σαλβίνι, ωστόσο πηγή της Λέγκας δήλωσε πως το κόμμα επανέλαβε την υποστήριξή του στον Κόντε, αν και διαφώνησε με την απόφαση να αποπεμφθεί ο Σίρι.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:56 - 08 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.